Честваме 140 години от Освобождението на Русе

Мисия

20-02-2018, 10:27

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започва проект „Русе- град на иновативните училища“

140 години от Освобождението на Русе от турско робство ще бъдат отбелязани днес с тържествена програма

В 09:30 ч. Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенска митрополия ще отслужат панихида в храм „Света Троица“.

 

В 10:30 ч. на площада пред храм „Света Троица“ ще се състои възстановка на посрещането на руските войски начело с ген. Тотлебен в Русе с участието на членове на Национално дружество „Традиция“ от Русе, София, Шумен, Велико Търново, Трявна, Плевен, Габрово. Атракцията се осъществява и със съдействието на Клуб по конен спорт „Истър“.

 

В 11:15 ч. Общински духов оркестър с диригент Димчо Рубчев ще поведе шествието, което ще тръгне от църквата „Света Троица“ по ул. „Петко Д. Петков“ към Пантеона на възрожденците, където в 12 ч. ще започне тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя.

 

Церемонията ще започне с встъпителни думи на проф. д-р Николай Ненов – директор на Регионален исторически музей – Русе. Слово в чест на празника ще произнесе и Пламен Стоилов - кмет на Община Русе, а Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенска митрополия ще отслужат благодарствен молебен за извоюваната свобода.

 

В програмата ще вземат участие Детско-девически хор „Дунавски вълни“ с диригент Весела Тодорова и Женска вокална група при ВЧ „Зора“ с ръководител Вили Икономов. Водещ ще бъде актьорът от ДТ „Сава Огнянов” Венцислав Петков, който ще се изяви и като диктор по време на възстановката. По традиция в края на церемонията институции, обществени организации, политически партии и граждани ще поднесат венци и цветя пред вечния огън.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен