НАП: Сред новостите тази година са и доброволното деклариране на необлагаеми доходи

Парите

18-02-2018, 09:00

Снимка:

НАП Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенски митничари задържаха 1 тон нелегално гориво

Справката за изплатени доходи извън трудов договор (подавана от самоосигуряващи се лица и предприятия) ще се подава по-рано от досега

       Сред новостите тази година са и доброволното деклариране на необлагаеми доходи (например от продажба на имущество, наследства, дарения) в новото приложение №13 на данъчната декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. Необлагаеми са само наградите до 30 лв., които се дават във вид на допълнителна игра или предметна печалба. Награди на по-висока стойност се облагат с данък върху доходите, включително наградите в лотарията на НАП например.  Новост е и, че български местни лица с доходи от дивиденти - например от източник в чужбина, ще ги посочват в годишната си данъчна декларация, а не в тази за авансов данък, както беше досега.

     Важна е и другата промяна, че справката за изплатени доходи извън трудов договор (подавана от самоосигуряващи се лица и предприятия) ще се подава по-рано от досега -  до 15 март, вместо до 30 април. Това ще даде възможност физическите лица да проверят, чрез е-услугите на НАП, какви доходи от хонорари и други източници, различни от заплата са получили, което значително ще ги облекчи при попълването на декларациите.

       Припомняме, че и тази година гражданите и фирмите могат веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, като срокът за подаването й и в двата случая е до 30 септември на текущата година за промени, свързани с декларираните данъци от предходната година.        



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов