Зам.- губернатор Иванов пое трансграничната комисия по земеделие

Дунав

16-02-2018, 16:09

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенската пожарна отчете дейността си за миналата година

Обсъждаха създаване на екип при засичане на нерегламентиран внос

Заместник- областният управител Свилен Иванов пое председателството на Съвместната българо-румънска земеделска работна група за период от 6 месеца. Това стана днес на редовно заседание на комисията в Окръжен съвет Гюргево. За предходното полугодие работната група оглавяваше на зам- председателят на Окръжния съвет  Лучиан Корозел. При поемането на щафетата Иванов заяви, че ще работи в същия дух и така енергично както румънския си колега, за да надградят постигнатите резултати от комисията.  

Изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева представи подробен бюлетин  за дейността на групата през 2017-та. Проведени са  7 заседания - 4 в България и 3 в Румъния. Това е една възможност за тяхното популяризиране и създаване на бизнес контакти. Нещо много важно за всеки един бизнес , каза Ганчева.  През 2017-та година е преподписано Споразумение за партньорство в рамките на Съвместната българо-румънска земеделска работна група в срок до 2020 г. Бюлетинът предоставя информация за най-популярните панаири и изложения в областта на земеделието в България и Румъния, каквито са АГРА – Пловдив и ИНДАГРА в Ромекспо Букурещ, специализирани селскостопански сайтове в двете държави. На  заседанието бяха одобрени темите за настоящата година. От българска страна акцент беше поставен на трансгранични болести по животните, актуални за Европейския съюз, опрашването на трайни насаждения и съответно опазването на пчелите, опасностите при палене на стърнища и производството на зеленчукови и гъбни консерви на територията на област Русе. От румънска страна залагат на възможностите за инвестиции в биологично земеделие, взаимоотношенията между земеделските стопани и ветеринарно-санитарните власти, развитие на агротуризма, възможности в земеделието за млади абитуриенти, както и способи за повишаване квалификацията на заетите в земеделска дейност, а също и по-широката употреба на „зелени“ енергийни източници в селското стопанство.

Бяха разгледани и механизми за сътрудничество при незаконен износ на живи животни или епидемична опасност, като за целта се проведоха дискусии между представителите на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе, Ветеринарна агенция за безопасност на храните в Гюргево и представители на Гранична полиция от двата града.

Беше обсъден вариант за сформиране на съвместен българо-румънски екип, който ще се свиква при  нерегламентиран внос на живи животни и храни. При засичането на такъв внос без необходимата документация ще бъдат предприемани мерки за конфискацията и унищожаването им, както и санкциониране на нарушителите. Директорът на  Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков отчете като слабост липсата на инсинератор, в който да бъдат изгаряни храните.

Участниците в днешното заседание бяха и  директорът на Областна дирекция "Земеделие“ Борислава Братоева, директорът на Държавен фонд „Земеделие“ Димитър Кънчев, координаторът за офис Русе на Националната служба за съвети в земеделието Деница Гаджева, представители на Регионална дирекция „Гранична полиция“, заместник-кметове от Две могили, Сливо поле и Ценово, изпълнителният директор на Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия Катя Горанова, както и експерти от споменатите институции и техните омологични представители от Румъния.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов