В община Ценово зарязаха лозите за здраве и берекет

Русе Лайф

14-02-2018, 15:44

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Старт в кариерата“ даде шанс на две момичета от община Ценово

По традиция кметът на община Ценово д-р Петър Петров прие в кабинета си стария и новия цар с духов оркестър

С много веселие и приповдигнато настроение във всички населени места на община Ценово отбелязаха празника на лозарите и винарите – Трифон Зарезан. Стародавната българска традиция беше спазена въпреки лошото време и непрестанния дъжд. Във всички села царете на лозята наричаха за здраве и берекет, отправяха благословии за плодородие и добра стопанска година, за натежали от плод лозници и пълни бъчви с руйно вино. С отрязаната лозова клонка мъжете свиваха венец, а в корените на лозата се поливаха с червено вино, за да се налеят тежки гроздове през есента.

По традиция кметът на община Ценово д-р Петър Петров прие в кабинета си стария и новия цар на лозята, придружени от духов оркестър. Заедно с тях беше и най-възрастният лозар от Ценово Георги Банев, който макар и на 91 години продължава да прави едни от най-пивките вина. Възрастният мъж разкри тайната на майсторлъка си, че напитката на боговете се прави само и единствено от хубаво грозде. Ритуалното зарязване беше извършено в центъра на Ценово, където преди години той засади две лозички и продължава да се грижи за тях. Честта да бъде цар на лозето през тази година беше отредена на Георги Георгиев. Пред насъбралите се на площада хора той получи от досегашния повелител на виното атрибутите на властта – короната, наметалото и знамето. Мъжете се закичиха с венец от лозови пръчки. Лозарите и винопроизводителите бяха поздравени от женската певческа група към клуб „Млади сърца“. С развято знаме новият цар поведе кръшно българско хоро. За всички присъстващи беше осигурена почерпка и чаша искрящо вино благодарение на спомоществователстовото на общинската администрация и земеделските производители от Ценово.

В Долна Студена досегашният цар Георги Григоров и царица Полина Панева с писана каруца и под звуците на духова музика и кръшни хора се отправиха към дома на новия повелител на напитката на Бакхус. Те предадоха символите на властта на новата царска двойка Адриян  Петров и Росита Анчева с пожелания да се грижат бащински за лозовите насаждения. Бившият и настоящият цар изпълниха ритуала по зарязването на лозите. След обредните думи на площада новият цар на виното с развято знаме и бъклица в ръка поведе кръшно българско хоро. Празникът продължи с конкурс за най-добро домашно вино. В оспорваната надпревара се включиха шест винопроизводители. Сред участниците имаше дори и представителка на нежния пол. Маргарита Енчева представи бяло вино и заслужено зае трето място. Журито единодушно определи като най-добър майстор-винар Георги Събев. С червеното си вино той за втора поредна година печели високото отличие. Възрастният мъж не скри, че освен узряло грозде за хубавото вино са нужни много любов и мерак. За да споделят настроението на празника, заедно с жителите на Долна Студена дойдоха кметът на общината д-р Петър Петров и кметът на селото Николай Николов. За Трифон Зарезан местните самодейци изпяха много песни, вихриха се бурни танци, вдигнаха се много наздравици.

За цар на лозето през тази година в Новград беше избран Янко Върбанов. Самодейци от местното читалище пресъздадоха обреда по зарязването на лозите. Преди да бъде отрязана лозовата пръчка и навита на венец се отправи молитва за плодородие и добра година. Изпълненията на оркестър „Фаворит“ поддържаха високия емоционален градус на тържеството в продължение на часове.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов