Фотоизложба "Духовното присъствие на Унгария в България"

Дунав

14-02-2018, 09:00

Снимка:

Художествена галерия Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Губернаторът: Забавянето на магистралата Русе- Търново ще донесе десетки жертви и стотици катастрофи

От днес до края на месец февруари

От 14  февруари  Художествена галерия - Русе представя гостуващата изложба "Духовното присъствие на Унгария в България" на унгарския фотограф Бахгет Искандер.  

В периода между 28 септември и 11 октомври 2015 г. Тошо Дончев, автор на идеята и съорганизатор, заедно с фотографа Бахгет Искандер и д-р Йордан Бочков, председател на Българското самоуправление в град Кечкемет, обикалят с автомобил свързаните с унгарската история места в България от Видин през Шумен и Смолян до София. Като резултат на това пътуване се ражда фотоизложбата „Духовното присъствие на Унгария в България”, чиято цел е отново да припомни и съживи в съзнанието на хората ролята на изключителните личности на унгарската история и култура – Янош Хуняди, Лайош Кошут, Феликс Каниц и Ласло Наги в историята на приятелска България. 

Бахгет Искандер е роден в гр. Ел-Баразин, Сирия, а от 1967 г. живее в гр. Кечкемет, Унгария. По професия е инженер, по призвание – фотограф. Характерна за него е черно-бялата фотография със социална тематика, портретите, пустинните пейзажи и майчинството. Занимава го философията на човека, чувствителен е към човешката съдба и е ангажиран с вечните човешки ценности. Фотографията му е не само изкуството на момента, а и изкуството на мисленето. Увековечавайки радостта, тъгата, любопитството, връзките между хората, той става мост между културите.

Експедицията в България е осъществена с помощта на общините Варна, Русе, Шумен и Смолян. 

Изложбата се осъществява с помощта на Унгарска академия на изкуствата, Посолство на Унгария в София – Унгарски културен институт и Българското самоуправление на град Кечкемет. 

Експозицията ще продължи до края на месец февруари.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов