Ден на народната носия

Мисия

13-02-2018, 14:40

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенски полицаи трети на Световното по джу джицу

Събитието ще се състои на 16 февруари 2018 г./петък/, в Канев център

Днес, в Община Русе, се проведе пресконференция по повод Ден на народната носия, посветен на предстоящия християнски празник Сирни Заговезни. Събитието ще се състои на 16 февруари 2018 г./петък/, в Канев център в Русе и е кулминацията на проекта на Сдружение Обществено полезно училищно настоятелство „Фридрих Шилер“ „Изучаване и популяризиране на българските фолклорни традиции и празничната обредност чрез отбелязване на Ден на народната носия“, който е финансиран по Програма „Знание и растеж” на Фондация „Русе – град на свободния дух”, реализирана с подкрепата на Фондация „Еконт“.

 

В пресконференцията взеха участие  Силвия Велизарова – представител на училищното настоятелство,  Искра Иванова –директор на СУПНЕ „Фридрих Шилер“, д-р Марияна Георгиева – автор на проекта и преподавател по български език и литература в СУПНЕ „Фридрих Шилер“,Галина Панова – преподавател по изобразително изкуство в СУПНЕ „Фридрих Шилер“, водещите на събитието Жулиета Иванова и Велизар Велизаров и Елена Минкова – изпълнителен директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“. „Същността на проекта е приобщаване на съвременните млади хора към идеята за българщината, за завръщането към корените и точно по тази причина той отговори на целите на конкурсната програма „Знание и растеж“, коментира по време на срещата  Минкова. Проектът беше представен от д-р Марияна Георгиева и Галина Панова. 

Денят на народната носия ще започне в 10:20 часа на 16 февруари, пред Канев център, с атрактивно кукерско шествие под звуците на автентични чанове, в което ще се включат деца и родители. За 10:30 часа е планирано официалното откриване на празника, а минути по-късно ще бъдат открити изложби на кукерски маски и битови предмети.  В залата на Канев център ще се проведе шествие на автентични народни носии, в което ще участват ученици от почти всички русенски училища.  За първи път ще бъдат показани и облекла от автентичната колекция на жител на град Бяла – Велико Тодоров. В рамките на празника е предвиден и конкурс „Родител и дете“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов