Документална изложба за историята на Русенската библиотека

Животът

13-02-2018, 10:55

Снимка:

РБ "Любен Каравелов"

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенски полицаи трети на Световното по джу джицу

Сред любопитните експонати са снимка на библиотечната читалня от 1907 г.

С празничен водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенска епархия, беше открита Документалната изложба "130 години Регионална библиотека "Любен Каравелов".

Събитието откри директорът  на библиотеката Теодора Евтимова Тя отбеляза в своето слово: Годините, които ни събират днес на това тържество, са 130! Русенската библиотека е всъщност една от най-старите градски библиотеки, създадена само 10 години след Освобождението през 1878 г. Към детайлите в историята не бива да посягаме прибързано. Необходими са скромност и съзнание за шанса, който ни дава съдбата да бъдем продължители на 130-годишната традиция. Необходимо е търпение да надстрояваме внимателно духовното наследство, да го предаваме на поколенията след нас, обогатено с детайлите на нашето време, което един ден, на свой ред, също ще се превърне в история. А динамиката на 21-ви  век е непредсказуема, не подлежи на обобщения и традиционни прогнози, защото светът около нас се променя буквално всяка секунда.

Експозицията представя документи, снимки, награди, издания и публикации, свързани с историята на културния институт от неговото създаване през 1888 г. до днес. Сред любопитните експонати са снимка на библиотечната читалня от 1907 г., снимка на строителството на сградата на Търговско-индустриалната камара, където през 1954 г. се премества библиотеката, писмо до кмета на Русенската градска община за  инсталиране на електрическо осветление в библиотеката от 10 септември 1917 г., нареждане от Местния народен хигиенически съвет от 28 март 1919 г. за затваряне и почистване помещенията на библиотеката, поради върлуващия в града петнист тиф; Писмо № 4022/3 май 1939 г. от кмета Кирил Старцев във връзка с необходимостта да освободи дългогодишния уредник на Градската библиотека - Тодор Рашев, поради „навършване пределния срок“ за пенсиониране, доклад до кмета на Русенската градска община от Бончо Мустаков – контрольор и Иван Вутов – чиновник, за резултата от проверката на приходите и разходите на библиотеката за периода от 1904 до 1940 г. и др.

В изложбата са представени част от ценните колекции, притежание на Русенската библиотека – Старопечатен фонд, Фонд „Михаил Арнаудов“, Лична библиотека на Захари Стоянов, краеведска ръкописна сбирка, книги с автографи, нотни, графични и картографски издания, както и некнижни носители на информация. Сред експонатите могат да се видят най-старата и най-новата българска книга във фонда; издание от 1906 г. на „Ад“ от Данте Алигиери с илюстрации на Гюстав Доре, руско издание от 1895 г. на „Изгубения рай“ от Джон Милтън. Акцент в изложбата са книгата с най-много страници – Речник на английския език от 1922 г. ( 2800 стр.) и най-малкото по формат издание - за правата на гражданите в ЕС (2 см).

 Показани са и издания на библиотеката: бюлетини, библиографии, каталози, сборници с доклади от конференции, летописи, албуми - от първия библиографски списък, предназначен за студентите от ВИММЕС (днес Русенски университет „Ангел Кънчев“), отпечатан през 1957 г., до Сборника с доклади от Международната научна конференция „Свободата вчера, свободата днес, свободата утре – на върха на копието ли е?“, издаден през 2017 г.

Разделът „Библиотекари с талант“ представя книги на бивши и настоящи служители на културния институт - художествена литература, краеведски и исторически  изследвания.

Сред официалните гости на събитието, които поднесоха приветствия към домакините по повод откриването на изложбата "130 години Регионална библиотека "Любен Каравелов", бяха народните представители от парламентарната група на Коалиция „БСП за България“ Крум Зарков и Пенчо Милков. Поздравителни адреси до домакините изпратиха Регионалният съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в гр. Русе, Регионален исторически музей – Русе, Държавен архив – Русе, УС съвет на дружество „Будители“ в област Монтана и др.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов