Балет и светлина с музика на Чайковски, Гершуин, Масне, Пиацола и Росини

Русе Лайф

12-02-2018, 11:11

Снимка:

Държавна опера Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Луд гидия“ от Парашкев Хаджиев с премиера в операта

Хореографията е на Силвия Томова, художник на декорите е Салваторе Русо

      На 13 февруари, от 19 часа на сцената на Доходното здание, ден преди денят на влюбените, почитателите на балетното изкуство ще могат да се насладят на  - „Ромео и Жулиета” по музика на П.И.Чайковски и „Полет към светлината” по музика на П.И.Чайковски, Дж. Гершуин, Жул Масне, А. Пиацола и Дж. Росини. Хореографията е на Силвия Томова, художник на декорите е Салваторе Русо /Италия/. Асистент на художника Меглена Илиева е асистент-режисьорът  Елена Колева, съобщават от Операта. Участват солисти и кордебалет на Държавна опера-Русе.
        Главните роли ще изпълнят прекрасната прима на Държавна опера - Русе Весела Василева , неин сценичен партньор ще е Стоян Фъртунов. Останалите роли са поверени на Аксиния Илиева-Бюлбюлян, Антон Иванов, Грета Георгиева, Христо Ангелов, Михаил Дамянов.  Във втората част на балетната вечер ни очаква още една наслада за сетивата. Различни цветове на дъгата ще открием в приказно красивите костюми. Подбрана  музика от Росини, Чайковски, Масне, Пиацола, Гершуин ще провокира нашата чувственост, ефирни движения ще приковат вниманието и ще ни позволят да се понесем в „Полет към светлината”...
         В това заглавие за пръв път дебютира младата балетна надежда Мария Николова.  Тя завършва Националното училище за танцово изкуство в класа на Иванка Касабова с отличие . Първите ѝ стъпки в балета са водени от Алла Ангелова. Забелязана от Силвия Томова, още на зрелостния си изпит ,Мария Николова получава покана за работа в Държавна опера-Русе. Младия талант е отличен неведнъж със солистични роли в балетни и оперни постановки. В партньорство със Стоян Фъртунов  двойката показва изключително изпълнение в ролите на зеленият нюанс към устрема наречен „светлина“, обясняват от Държавна опера-Русе.
         В този спектакъл ще дебютира и  Христо Добрев, един от най-младите артисти в операта. Ще партнира на Беатрис Ралева.     Участие ще вземе и Павел Кирчев, гост-солист от балетната трупа на Държавна опера - Варна. Той ще партнира на Зорница Петрова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов