„Виртуална“ феминистична разходка организира Регионалният исторически музей

Животът

11-02-2018, 14:57

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Регионалният музей организира работилница за обредни маски

Сборният пункт на туровете ще е къщата музей „Баба Тонка“

„Виртуална“ феминистична разходка организира Регионален исторически музей – Русе във вторник, 13 февруари, от 18.00 часа в зала „Княз Александър I“. Ренета Рошкева, уредник в отдел „История на България XV –XIX век“ ще очертае местата на памет, свързани с имената на видни русенки. И тази година Регионалният исторически музей организира в Русе поредица от феминистични разходки. Туристическите турове са част от проект на Българска асоциация на университетските жени "Жени, женски организации и места на колективна памет в София, Русе, Благоевград, Велико Търново, Пловдив и Бургас", реализиран с подкрепата на Български фонд за жените.

Разходките ще се проведат на 17 февруари, 8 март и 17 март от 11.00 ч. и на 2 март от 16.00 ч. Сборният пункт на туровете ще е къщата музей „Баба Тонка“. Разказът маркира мястото, където е била къщата на Екатерина Каравелова, един от символите на женското движение в България в периода между войните, оглавила девическото училище в Русе след Освобождението. Пред липсващата сграда на девическото училище ще се отдаде заслуженото на ролята на дружество „Стопанка” за образованието на момичетата. Пред паметника на Любен Каравелов (ОУ "Любен Каравелов") участниците ще чуят съвременно звучащите разсъждения на Любен Каравелов за образованието на жените. При Гимназията по облекло "Недка Иван Лазарова" (Стопанското училище на дружество „Добродетел”) разказът обръща внимание на дейността на най-авторитетното русенско женско дружество - "Добродетел", ролята на Ана Винтер за основаването на немското училище в града, френското девическо училище, както и на дейността на БЖС за еднакво образование за момичетата и момчетата. Доходното здание, където се провеждат два от конгресите на БЖС в Русе, е мястото на фактите около борбите на жените за граждански права.

 

Последната спирка на обиколката по "женските" места в Русе ще бъде Математическа гимназия "Баба Тонка", където ще стане дума за приноса на русенските учителки за развитието на женското движение в България. Водещ на всички разходки ще бъде Ренета Рошкева - уредник в Отдел „История на България XV-XIX век“ в Регионален исторически музей – Русе.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)