Международният Ден за безопасен интернет в СУЕЕ

Дискутираха рисковете и опасностите на границите на виртуалното пространство и реалността

Във връзка с международния Ден за безопасен интернет – 6 февруари, в СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ се проведе среща между ученици от 8а и 8б класове и старши инспектор Петър Ванев – началник група сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към ОДМВР – Русе, за това как най-сигурно и безопасно се „живее“ в мрежата. 

СУЕЕ традиционно участва в отбелязването на тази инициатива на Европейската комисия и насочва вниманието на учениците и учителите към безопасното и смислено използване на Интернет и развиването на дигитално-медийната грамотност. По интересен и емоционален начин бяха представени теми като Интернет безопасност, потенциални опасности при сваляне на игри и филми от Интернет сайтове, кражба на профили, фалшиви профили, изнудване и злоупотреба с лични данни, педофилия, онлайн тормоз, алгоритми за създаване на силни пароли и други. 

Още в началото на срещата инспектор Ванев акцентира на това, че трябва да се насърчава позитивната, безопасна и отговорна употреба на интернет и мобилните технологии, защото това е съвременният начин, чрез който подрастващите, а и не само те, се обучават и повишават своята грамотност, общуват.

 

Младежите, които споделиха, че мобилното устройство (лаптоп, таблет или смарт телефон), както и социалните мрежи са вече важна част от ежедневието им, обсъдиха с инспектор Ванев някои интересни за тях моменти от сигурността в глобалното пространство, която на практика се оказва изключително важна и за тяхната сигурност и извън мрежата.

 

По време на дискусията учениците научиха как и защо да предпазват личните си данни и поверителната си информация в нета, как се създават силни и слаби пароли и защо е необходимо да внимаваме с тях, как се използват безопасно профилите в социалните мрежи, как да поддържат сигурна комуникация и кръг от приятели в тях. Децата разбраха какви са реалните опасности и последиците от грешките, които най-често се допускат в общуването в интернет, как да се предпазват от това да не станат жертва на тормоз, измама или други престъпления. Младежите чуха и най-важното правило, по което им остана да поработят и „за домашно” – за всички въпроси, които ги интересуват, вълнуват или притесняват, в мрежата или извън нея, винаги първо да се доверяват на най-близките си, да разговарят със своите родители, близки приятели или преподаватели



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов