Силистренски и русенски полицаи закопчаха ало – измамници във Ветово

Крими

08-02-2018, 16:50

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дело срещу решение на Общинския съвет на Ветово ще се гледа в Административния съд

Акцията е ръководена от ГД „Национална полиция”

Трима мъже – на 38 г., на 36 г. и на 23 г., от гр.Ветово, Русенска област, участници в група за извършване на телефонни измами, са задържани при операция на служители на ОДМВР-Силистра във взаимодействие с колегите им от ОДМВР- Русе. Полицейските действия са ръководени и координирани от сектор „Измами” при ГД „Национална полиция”. 

Подробности по случая оповестиха днес на пресконференция административният ръководител на Окръжна прокуратура - Силистра Теодор Желев, директорът на ОДМВР старши комисар Кристиян Петров и началникът на сектор „Криминална полиция” гл.инспектор Божидар Генчев. 

Като изключително успешна определи операцията окръжният прокурор Теодор Желев, предвид факта, че телефонните измами са сериозен бич за населението в региона, и подчерта преимущественото участие на силистренските полицаи в нейната реализация. 

В резултат на проведените действия тримата мъже били засечени вчера в центъра на Ветово в лек автомобил „Опел”, собственост на бащата на единия. Двамата по-възрастни от тях са осъждани, а 23-годишният – с криминални регистрации по чл. 343 б и 343 в от НК. Установено е, че групата е действала по познатия сценарий „съдействие на полицията при провеждане на полицейска операция за задържане на телефонни измамници“. Задържането е осъществено след реализирана телефонна измама, в която тяхна жертва станала 78-годишна жена от гр. Силистра, хвърлила от терасата на дома си плик с пари.

 

Теодор Желев подчерта, че въпреки ранния етап на разследване до момента са извършени всички необходими процесуално-следствени действия – оглед на местопроизшествие, изземване на веществени доказателства - мобилни апарати, SIM-карти (включително и такива ползвани при извършване на престъплението), както и др. вещи и предмети, свързани с престъпната дейност на задържаните. Започнато е досъдебно производство в условията на неотложност, наблюдението на което е възложено на Районната прокуратура в Силистра.

 

По думите на окръжния прокурор благодарение на проведената полицейска операция са били осъществени няколко успешни реализации на територията на цялата страна, което е довело до залавяне и на други лица, съпричастни към извършване на  телефонни измами. Прокурор Желев отбеляза решаващата роля на граждани, оказали съдействие на полицията в процесния случай, и призова за по-висока активност на гражданското общество с оглед противодействието на този вид престъпна дейност.

 

Успешната реализация е резултат на прецизно координирани оперативни действия на служителите на областната дирекция с колегите им от ОДМВР-Русе и ГДНП и отличното взаимодействие с прокуратурата на всеки етап на разследването, отбеляза в заключение директорът на ОДМВР-Силистра старши комисар Кристиян Петров.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов