Стан Вавринка и министър Кралев поздравиха деца от програмата „Тенисът – спорт за всички”

Програмата „Тенисът – спорт за всички” е за деца от 6 до 12 годишна възраст

Близо 3000 деца са участвали в трите издания на съвместната програма на Министерството на младежта и спорта и Българската федерация по тенис „Тенисът – спорт за всички”, стана ясно по време на представянето й пред публиката на DIEMA XTRA Sofia Open. 

Министърът на младежта и спорта и голямата звезда на турнира Стан Вавринка, който тренираше на централния корт на „Арена Армеец”, поздравиха децата от програмата, след което малчуганите проведоха открита тренировка с 25-ия в световната ранглиста Адриан Манарино (Фр) и българина Димитър Кузманов. 

„Тази програма ми е изключително скъпа, защото беше една от първите, стартирали през предишния ми мандат. Радващо е, че с всяка следваща година тя разширява своя обхват и ние ще продължим с реализирането й и през 2018 г. Благодаря на Българската федерация по тенис, че обръща специално внимание на работата с подрастващите и реализира изключително професионално този съвместен наш проект”, заяви Кралев. 

Той посочи, че по време на турнира DIEMA XTRA Sofia Open изобилства от активности, свързани с най-малките български тенисисти. 

„Веднага след официалната си пресконференция Стан Вавринка се срещна с някои от най-талантливите ни млади играчи. Вчера Жил Мюлер направи открит урок с националните ни отбори до 12 и до 14 години, днес Виктор Троицки игра с деца на Националния тенис център, сега с нас са Адриан Манарино и Димитър Кузманов. Проведе се и турнир за деца „Мини София Оупън 2018“, чийто финали се играха на централния корт в „Арена Армеец”. Убеден съм, че това са емоции, които ще останат за цял живот и ще мотивират малките тенисисти да продължат да тренират, за да достигнат нивото на играчите, до които се докоснаха тук. Именно за това и Министерството на младежта и спорта подпомага такива домакинства, които са важни за мотивацията на децата да се занимават със спорт”, каза още министърът и благодари на всички играчи, които се включиха в отделните инициативи. 

Програмата „Тенисът – спорт за всички” е за деца от 6 до 12 годишна възраст. В първото й издание през 2015 г. бяха обучени 840 деца в 30 спортни клуба в цялата страна. През 2016 г. децата станаха 1000 в 35 спортни клуба, а през 2017 г. се включиха 38 спортни клуба, като бройката на децата е около 1100. Или общо за трите издания са обхванати близо 3000 деца. Провеждат се около 35 турнира годишно, финални мастърси и се осигурява участие в най-силните международни формати по тенис за съответните възрастови групи. През 2017 г. Росица Денчева (Тенис клуб Плевен 90) и Робен Гавани (Тенис клуб Витоша) спечелиха считания за най-силен турнир в света за деца до 10 години „Смриква боул” в Хърватия. 

Осигуреното от Министерството на младежта и спорта финансиране за периода 2015 г. – 2017 г. е в размер на 464 000 лв. 

След представянето на програмата министър Красен Кралев изтегли жребия на мача Маркос Багдатис (Кип) – Салваторе Каруз (Ит) 7:6, 6:3. 

В четвъртък не преди 18 часа е мачът Стан Вавринка (Швейц) – Мартин Клижан (Слвк). 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов