Откриха гвардейски музеен кът в ОУ "Д-р Петър Берон“ - Плевен

Инициативата е подчинена на идеята да се поддържа жив стремежът за опазване на историята ни

По инициатива на д-р Денислава Ангелова, председател на асоциация „Докосни дъгата”, и Ваня Дражева, директор на ОУ „Д-р Петър Берон” – Плевен, днес в училището беше открит гвардейски музеен кът. Инициативата е подчинена на идеята да се поддържа жив стремежът за опазване на историята ни и да бъдат възкресени традициите, да възпита учениците в дух на патриотизъм и любов към Родината. Събитието е под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.

Официални гости на откриването на гвардейски музеен кът бяха бригаден генерал Илко Йорданов - командир на Национална гвардейска част, кметът на Община Плевен Георг Спартански, началникът на РУО – Плевен Албена Тотева, Калин Сърменов – актьор и директор на Сатиричния театър.

„Всички ние обичаме България, тя наистина е земен рай - с нейните Рилски езера, с нейните житни поля, с прекрасните планини, с Панорамата „Плевенска епопея”, която е единствена за тази част от Европа. Днес е голям празник за вашето училище. Това се случва благодарение на ентусиазма и усилията на вашата директорка г-жа Дражева, на която благодаря, че възпитава прекрасни млади българи. Благодаря и на г-жа Ангелова, че помага за тези инициативи. Вероятно част от вас бяха на площада на 10 декември, когато участници в тържествата по повод 140 години от Освобождението на Плевен бяха  българските гвардейци. От тяхната униформа, от стъпката, с която маршируват, от изпълнението на професионалния им дълг ние винаги се възхищаваме. Благодаря им отново за това, че направиха празника незабравим! За нас е чест и че г-н Калин Сърменов, когото повечето познаваме само от телевизионните екрани, е днес с нас. Това показва, че той е оценил инициативата и желанието на децата да бъдат истински българи. Деца, благодаря ви, че споделяте такива инициативи, че от малки обичате града си и България! Не забравяйте, че сме имали и имаме велики герои в нашата история. И където и да бъдете след време , се чувствайте горди, че сте българи и го доказвайте с делата си”, се обърна към домакините и гостите на събитието кметът Спартански.

На 9 февруари, петък, от 11.00 часа във Военен клуб – Плевен, ще се проведе ритуал по освещаване знамето на Втори ученически гвардейски отряд при спазването на стара царска традиция. Знамето ще бъде осветено от Негово Високопреосвещенство митрополит Игнатий.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов