Расте броят на дела по протести на Окръжна прокуратура Русе

Новините

03-02-2018, 09:00

Снимка:

Административен съд Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ключов акцент в бюджета на Русе е са изпълнение проектите по ОП „Региони в растеж“

Общият брой на образуваните дела е 29, 21 от тях са приключили, 8 са висящи към 01.01.2018 г, отчита Административният съд

Увеличен  е броят  на постъпилите през 2017 г. дела по протести на Окръжна прокуратура – Русе, в сравнение с 2016-а, отчита Административният съд. Общият брой на образуваните дела е 29,  21 от тях са приключили,  8 са висящи към 01.01.2018 г.

Предмет на протестите са разпоредби от наредби на общинските съвети във всички общини от Русенския съдебен район. Най-многобройни са делата по протести срещу наредби на общинските съвети в Иваново (6 бр.), Ветово (5 бр.) и Сливо поле (5 бр.), следвани от Ценово (4 бр.), Русе (3 бр.), Две могили (3 бр.), Бяла (2 бр.) и Борово (1 бр).

Най-много са образуваните дела срещу наредби за определянето и администрирането на местни данъци, такси и цени на услуги – 14 бр. Шест са делата срещу наредби за придобиване, управление и разпореждане с имоти и вещи – общинска собственост. Три протеста са срещу наредби за управление на пътната мрежа. Три са и делата, образувани срещу наредби за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини. Образуваните в съда производства срещу наредби за рекламната дейност са две. Има  едно  срещу норми в наредба за управление на горските територии.

От свършените през миналата година 21 дела по протести на прокуратурата 7 са уважени изцяло от съда и оспорените разпоредби са отменени. Останалите 14  са прекратени след като общинските съвети са съобразили постъпилите протести и са прегласували оспорените норми непосредствено след образуване на съдебните производства.  



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)