Дамите от „Млади сърца“ са пазителки на народните традиции в Ценово

Животът

02-02-2018, 15:13

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

16 тенисисти си оспорваха наградния фонд на кмета на Ценово

Те сами засадиха и продължават да се грижат вече втора година за 40 дръвчета

Всяка сряда преди обяд в залата на пенсионерския клуб в Ценово настъпва оживление. Времето е определено за традиционната среща на членовете на клуб „Млади сърца“. Тук се събират близо 60 жени от третата възраст, изпълнени с много ентусиазъм, идеи и предложения за пълноценно осмисляне на часовете със свободно време. Седмичната среща е повече от задължителна като закон Божи. Няма значение дали навън е зима или слънцето прежуря за дамите, които с нетърпение очакват да настъпи средата на седмицата. За повечето от тях клубът вече се е превърнал във втори дом. Почти винаги сбирките са придружени с приятни изненади.

„Развиваме активна дейност за обединяване на хората от третата възраст. Макар и да живеем в малко населено място, животът ни трябва да е пълноценен, да се предлагат интересни и разнообразни мероприятия и събития“, сподели председателката на клуба Румяна Иванова. В „Млади сърца“ стриктно се движат по одобрената от всички програма, в която е описано какво трябва да се случи всяка сряда през цялата година- Жените с посребрели коси са се превърнали в истински пазителки на народните обичаи и традиции. В продължение на две години пенсионерките възстановяват до най-малки подробности, характерни за района на Ценово празници. Всяка от възстановките се заснима  като филм и по този начин остава като наследство на младите поколения. Вече са пресъздадени „Нашиванки“, Сирни Заговезни, Пеперуда и Герман. През тази година жените от третата възраст ще се потопят в атмосферата на „Ладуване“, „Наричане на пръстени“ и „Чуканки“. Съхраняването на българщината се е превърнало в своеобразна мисия за членовете на „Млади сърца“. Така хората не само започнаха повече да се уважават взаимно, но стават по-добри и сплотени.  

Младежкият дух и ентусиазъм никога не напуска жените. Те сами засадиха и продължават да се грижат вече втора година за 40 дръвчета. Фиданките са в местността Бог баир и очертават пътя към Кръста, който е своеобразен закрилник на жителите на Ценово. В клуба традицията и новаторството вървят ръка за ръка. Макар и на възраст, жените искат да са в крак със съвременните технологии. Много са желаещите, които искат да преминат през курс за компютърна грамотност, за да си комуникират с близки и далечни роднини в страната и чужбина. Една от идеите на ръководството на клуба е да си създаде собствена интернет страница в социалната мрежа. Не е далеч времето, когато клубът ще  закупи два компютъра, които постоянно ще са на разположение на жените. Паралелно с това пенсионерките продължават редовно гледат едни от най-известните български и световни филми в салона на читалището. В съвсем близко време предстои да се организира среща с полицаи, които да разяснят за пореден път опасността и начините за предпазване от телефонни измами сред възрастните хора.

Много може да се говори за отличията на певческата група, за участието на „Млади сърца“ във фолклорни празници и конкурси. В традиция се превърна организирането на зеленчукови борси за подпомагане на възрастни и подрастващи в неравностойно социално положение. Иначе и през тази година календарът на пенсионерския клуб в Ценово е наситен с множество прояви, събития, екскурзии и посещения. За пример може да служат дружеските отношения с пенсионерския клуб от град Искър. Предстои да се установят контакти със сродни организации от Свищов и Сливо поле. Многобройни са предвидените участия в кулинарни празници и фолклорни конкурси из цялата страна. По думите на Румяна Иванова за най-възрастните жители на Ценово ще се положат специални грижи. От „Млади сърца“ провеждат редовни срещи и с ръководството на общината по наболели проблеми. Това е поредното доказателство, че местната власт се е обърнала с лице към хората от третата възраст и постоянно отделя необходимите грижи и внимание.

Годишното събрание на „Млади сърца“  приключи по нетрадиционен начин и изненада присъстващите. Поетесата Пенка Петрова прочете едно от последните си стихотворения, написано след посещение в родната къща на Христо Ботев в Калофер.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов