Рамков договор подписаха Русенският университет и Университетът в Крайова

Парите

02-02-2018, 10:55

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

РИОСВ-Русе проверява сигнал за замърсяване на река Бели Лом в Разград

В Университета в Крайова има изграден научно-изследователски център с четири звена

Финална среща по проекта "Управление на риска за мащабна инфраструктура в района на границата Румъния България", в който партньор е Русенският университет,
се проведе в Аулата Михай I на Университета в Крайова. На събитието ректорите на двете най-големи висши училища в трансграничния регион – проф. Велизара Пенчева и проф. Цезар Спъну  подписаха рамков договор за сътрудничество.

Подписването на документа между Русенския университет и Университета в Крайова е продължение на работата по билатералните споразумения, сключени преди години с две от звената на висшето училище в Русе – Факултета по електротехника електроника и автоматика и Филиала в Разград, и реализираните съвместни проекти.

Рамковият договор дава възможност за студентска мобилност и коопериране в научно-изследователската дейност. В Университета в Крайова има изграден научно-изследователски център с четири звена – по електроинженерство, по машинно инженерство, по биотехнологии и биоинженерство и по компютърни науки. Към всяко от звената има изградени лаборатории, чиито екипи ще сътрудничат с докторанти и преподаватели от Русе.

Проектът "Управление на риска за мащабна инфраструктура в граничната област между Румъния България", започнал преди 24 месеца имаше за цел да намали вероятността за риск в различни мащабни инфраструктури в трансграничния регион България - Румъния, включващи язовири и електрически централи, мостове, ядрени централи, химически, военни и пречиствателни предприятия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов