Тайните на електрониката показват учениците от ПГЕЕ „Апостол Арнаудов“

Надпреварата е част от Националния календар на МОН за изяви по интереси

Теоретични познания и практически умения показват учениците от ПГЕЕ „Апостол Арнаудов“ в Русе по време на училищния кръг от националното състезание по приложна електроника „Мога и зная как“. Надпреварата е част от Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците през учебната 2017/2018 г. Партньор на изявата е търговска верига „Елимекс“.

„Провеждаме състезанието за седма поредна година. В него се включиха 19 ученици в две възрастови групи – VІІІ – Х клас и ХІ – ХІІ клас“, разказва за „Аз-буки“ директорката на гимназията инж. Надежда Русева. В първата, теоретична, част учениците решават теоретични тестове от областите на електротехниката, градивните елементи, аналоговата и цифровата схемотехника. В практическото задание те изработват светодиоден предупредителен знак и електронно зарче.

Техните писмени работи и техническо изпълнение са оценявани от представители на компанията партньор на състезанието. Те дават висока оценка за равнището на теоретичната и практическата подготовка на учениците. Призьорите постигат от 80 до 94 точки при 100 възможни. 

Победител в първа група е Християн Петров (Xв клас), следван от Борислав Борисов (IXг) и Велико Мънгов (Xв). Във втората първи е Николай Монев (XIIe клас) пред Павлин Банев (XIд) и Петър Петров (XIв). Те получават сертификати и ваучери за електронни компоненти.

В националното състезание по приложна електроника „Мога и зная как“ могат да участват ученици от професионалните гимназии, обучаващи се по професиите от направления „Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника“ и „Компютърни науки“. Включва три етапа – училищен, регионален и национален.

 

Призьорите на училищно ниво формират два отбора, с които гимназията кандидатства за допускане до регионален кръг. Той се провежда в три региона – Варна, Пловдив и Габрово. За националния кръг пък се класират по два отбора от двете възрастови групи от всеки регион. Финалът е в рамките на Панорамата на професионалното образование.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов