Само по електронен път се подава декларацията за данъци по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ

Парите

26-01-2018, 13:32

Снимка:

НАП Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

НАП напомня за отстъпката при подаване на декларация онлайн

Земеделските производители също я подават, ако са реализирали селскостопанска продукция или са получили субсидии

От началото на тази година вече само по електронен път трябва да се подава декларацията за дължими данъци по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО (образец 4001) от всяко предприятие, което изплаща на физически лица доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък.
Декларацията трябва да се подаде до 31 януари 2018 г., когато изтича срокът за внасяне на дължимите данъци от фирми и самоосигуряващи се лица, които през четвъртото тримесечие на 2017 г. са платили на физически лица доходи по извънтрудови правоотношения или наем и са удържали авансов данък върху тези доходи.
През съпоставимия период на миналата година в офиса на НАП в Русе са били получени 3 815 бр. от тези декларации. Тогава 84 % от тях са били изпратени по интернет, но сега това трябва да направят всички задължени лица.
За тази цел повечето фирми разполагат с квалифициран електронен подпис /КЕП/, а за самоосигуряващите се лица е най-подходящо да използват личен персонален идентификационен код /ПИК/, който се издава безплатно и бързо в офиса на НАП в Русе.
Самоосигуряващи се лица – платци на доходи по извънтрудови правоотношения, както и физически лица, получатели на доходи, за които са задължени да удържат и внесат данък, могат да използват и хартиен формуляр на декларацията, който се предоставя в офиса на НАП на ул. „Майор Атанас Узунов“ № 19 или да се разпечата от сайта на агенцията www.nap.bg .

Земеделските производители също я подават, ако са реализирали селскостопанска продукция или са получили субсидии, т.е. имат приходи от дейността. Декларацията за дължими данъци (образец 4001) се представя в НАП и за окончателните данъци, удържани върху доходите на чуждестранни физически лица у нас (например върху възнаграждения за услуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и други).
Формулярът се подава и за данъци при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, като например данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чужди фирми и местни дружества, които не са търговци, включително общините.
Предприятията и самоосигуряващите се лица-платци на доходи от наем или от управление и контрол, които се облагат с окончателен данък, начислени и/или изплатени в полза на лица, местни на друга държава – членка на Европейския съюз, предоставят на НАП информация за тези доходи с декларацията, подавана за четвъртото тримесечие на 2017 г.

Повече информация за попълване на декларациите и за плащане на дължимите данъци клиентите на НАП могат да получат на телефона за информация 0700 18 700 на цената на един разговор, на интернет страницата на агенцията или в офисите на приходната администрация.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)