68 млн. лв. предвидени за подкрепа на хора с увреждания и възрастни

Общество

24-01-2018, 09:11

Снимка:

pexels

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

100 нови социални услуги за хора с увреждания ще бъдат създадени до 2021 г.

Предвидено е изграждането на 100 нови социални услуги за над 2000 потребители, от които 6 дневни центрове

Гарантиране правата на хората с увреждания е един от основните приоритети на правителството и на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова по време на церемония по награждаване "Да оценим опита на хората с деменция", инициирана от европейски фондации.

"Изключително важно е да се развиват услуги за дългосрочна грижа, които да подкрепят възрастните хора и хората с увреждания да живеят в домашна среда и същевременно да са самостоятелни", заяви зам.-министърът. Това са основните акценти в Националната стратегия за дългосрочна грижа.

Според Плана за изпълнение на Националната стратегия е предвидено изграждането на 100 нови социални услуги за над 2000 потребители, от които 6 дневни центрове за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства, 16 дневни центрове за лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания, 10 центрове за социална рехабилитация и интеграция за лица с психични разстройства и за лица с умствена изостаналост, 68 центрове за грижа за хора с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа.

Димитрова припомни, че Българското председателство се стреми към постигане на значителен напредък по Европейския акт за достъпност и по осигуряването на равни права за лицата с увреждания.

"През 2018 г. със средства от държавния бюджет общините ще продължат предоставянето на социалните услуги в домашна среда на услугите "личен асистент", "социален асистент" и "домашен помощник". Ресурсът е в размер на 68 млн.лв., като с него ще бъде осигурена подкрепа на над 26 000 лица с увреждания и възрастни хора, в това число и хора с различни форми на деменция", уточни Росица Димитрова.

"От 2019 г. е предвидено посочените услуги да се предоставят изцяло със средства от държавния бюджет като делегирани от държавата дейности", допълни тя.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов