Проект за управление на риска в еврорегиона Русе-Гюргево

Мисия

23-01-2018, 13:29

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Кметът Стоилов участва в пресконференцията

Днес, в зала 1 на Областна администрация, се проведе пресконференция по откриване на Проект „Инвестиции за безопасен регион: Окръг Гюргево и Област Русе“. На нея присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, областният управител на Област Русе Галин Григоров, главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, комисар Димитър Павлов – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и ръководител на проекта от българска страна,  Лучиян Корзел – зам.-председател на Окръжен съвет Гюргево, зам. областният управител на Област Русе Валентин Колев, старши комисар Теодор Атанасов – директор на ОД на МВР Русе и румънският екип по управление на проекта.

Проектът цели да се подобри съвместното управление на риска в трансграничния регион, да се повиши ефикасността на действията при извънредни ситуации на отговорните за това власти в еврорегиона Русе-Гюргево и да се модернизират съществуващите пожарни аварийно-спасителни служби и оборудването на спасителните екипи. Общата допустима стойност на проекта е 5 843 602,20 евро, от които 85% са от Европейския фонд за регионално развитие, а 15% - от националните бюджети на двете страни. От българска страна ще се осъществи ремонт и реконструкция на сградите на Първа РСПБЗН-Русе.

Кметът Пламен Стоилов определи проекта като изключително важен. „Имаме отлично подготвени  специалисти, които денонощно бдят над живота и здравето на хората. Те заслужават по-добри условия за работа“, каза още кметът и благодари на главен комисар Николов за огромната подкрепа, която Русе получава за подобряване на сигурността.

 

Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР в качеството си на бенефициент 2 от 30 март 2017 година изпълнява проект “Инвестиции за безопасен регион: окръг Гюргево и област Русе“ (ISR), e-MS код ROBG-135 в партньорство с Окръжен съвет Гюргево.

 

Проектът е финансиран по Програмата INTERREG V-A Румъния – България 2014 - 2020 чрез Европейския фонд за регионално развитие.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов