И днес в община Ценово обсъждат вчерашния Бабинден

Русе Лайф

22-01-2018, 12:20

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

ГЕРБ поздрави пенсионерските клубове на Бабинден

Имаше шествие по улиците на Долна Студена

Самодейците от НЧ „Пробуда“ в Долна Студена възродиха автентичния обичай Бабинден в селото. Жените от певческите групи, облечени в народни носии, се събраха в читалището. Под звуците на песни и хора шествието се отправи към Здравната служба. За да се спази традицията, в двора на здравното заведение се завъртя кръшно българско хоро. По стар български обичай д-р Дарина Митева отпи от бъклицата глътка червено вино за здраве, след което благослови участничките в шествието. За дългогодишната си и всеотдайна работа д-р Митева получи като дар дъхава погача и хавлиена кърпа. В знак на уважение „бабите“ изнесоха на ръце медицинското лице.

Ритуалът продължи пред селската чешма. Много от жителите на селото се бяха събрали,  за да наблюдават къпането на бебето и бабите. С наричания за здраве и благоденствие д-р Митева изми главата на детето. След това с шепи разпръсна вода над жените с пожелание колкото са капките, толкова деца да се родят в селото. Колкото и нерадостно да звучи, факт е, че през миналата година в Долна Студена е проплакало само едно бебе.

Празникът продължи с много песни, музика и танци до късно вечерта. Веселото настроение беше повече от задължително условие за всички присъстващи на тържеството. Възстановяването на автентичния ритуал за Бабинден е поредното доказателство, че ръководството на читалището ще продължи да популяризира българските обичаи и традиции сред местното население.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"