Осъдиха измамница – баячка

Снимка:

Районен съд Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Рускините прибягват до гадателки относно връзките си

Заблудила 16- годишна , взела всички златни накити на семейството й

По обвинение на Районна прокуратура 57-годишна жена е осъдена за измама с обещания за баене.

Наложено й е наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година, изпълнението на което на основание чл.66 НК е отложил за изпитателен срок от 3 години. 

Елена Д. е призната за виновна за това, че през периода октомври – декември 2015 г. в гр. Русе, в условията на продължавано престъпление - на три пъти, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудила и поддържала заблуждение у 16-годишно момиче, че чрез баене и магически ритуали ще развали направена на семейството й черна магия, като за целта следвало да й предаде всички златни накити от дома си, които след ритуалите щели да бъдат пречистени и след това златните накити щели да й бъдат върнати, получила обещания за благополучен живот след разваляне на магията, но за целта следва да й предаде за услугата свои спестявания, с което причинила на момичето и на майка му имотна вреда в размер на общо 2602,86 лева. Престъпление по чл. 209, вр. чл.26 от НК. 

Пострадалото момиче било в 10 клас и се притеснявало заради проблеми в семейството. По същото време обвиняемата била пуснала в интернет обявя, че извършва гадателски услуги. Момичето се обадило на гадателката и се договорили да й гледа на карти за 20 лева. Докато врачувала, обвиняемата започнала да говори за родителите на момичето, като й казала, че те били разделени и нещастни, че майка й щяла да се разболее от тежка болест, а в дома им имало прокълнато злато и ако то не се пречисти, нещата щели да се влошат и майка й да умре. След този случай обвиняемата започнала да звъни по мобилния телефон на момичето като й обяснявала, че трябвало да й занесе злато, за да го пречисти, за да не се влошат нещата. Момичето било изплашено от това, което й говорела „гадателката“ и накрая взело решение да й даде едно нейно синджирче, за което си мислела, че е златно. Тъй като обвиняемата върнала синджирчето, момичето приело, че е честна жена и ще й помогне. Понеже семейните отношения в дома й се подобрили, решила, че с ритуалите си обвиняемата й помагала. Така ученичката дала на обвиняемата няколко златни накита, собственост на майка й за ритуала по пречистване. Елена Д. ги прибрала като казала, че „четеното” и пречистването не се правело пред хората. Реално не извършила тези действия, а присвоила златото. След като наближило времето да върне накитите, обвиняемата казала, че златото се разтопило и станало на вода. 

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Русе