Обсъдиха развитието на ВиК сектора в областта

Парите

10-01-2018, 10:21

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

23-годишният Теодор Цветков от Русе изавди богоявленския кръст

Зам.-министър Малина Крумова е инициатор

Губернаторът Галин Григоров, който е и председател на Асоциацията по ВиК се срещна с Малина Крумова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Срещата е по нейна инициатива ,а  целта е да бъде обсъдено на стратегическо ниво регионалното развитие на ВиК сектора.

Крумова  запозна присъстващите със свършеното  по разработването на регионалните прединвестиционни проучвания, които са в основата на проектите за финансиране по Оперативна програма „Околна среда“. Регионалното инвестиционно проучване (РПИП) за обособената територия на област Русе, обслужвана от ВиК оператор – ВиК ООД гр. Русе се разработва въз основа на договор между Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в качеството на възложител и ДЗЗД „УОТЪР ДИЗАЙН – БКО“ като изпълнител. Основната цел на договора е създаване на регионални прединвестиционни проучвания, на базата на които се определят параметрите за ВиК проекти за постигане съответствие с националното и европейското законодателство. 

Крумова обясни, че бенефициент по програмата е ВиК оператора и той  ще получи безвъзмездна финансова помощ по Оперативната програма „Околна среда“. Тя акцентира, че е създадена и отлична организация и операторът ще работи в активно сътрудничество с Асоциацията по ВиК и общината, на чиято територията ще се извършват инвестициите. Ориентировъчната стойност на инвестиционното намерение е около 95 милиона лева. Предвижда се и подмяната на три действащи довеждащи водопровода с два нови с приблизителна дължина от 10 км, реконструкция и рехабилитация на водопроводна мрежа с дължина около 61 км., изграждане на канализационна система в кварталите Средна кула и Долапите.

На предстоящо заседание на ВиК асоциацията ще бъде гласувана и инвестиционната програма на ВиК Русе за 2018 година. Тя  предвижда около 3 милиона лева да се инвестират в подмяна на водопроводна инфраструктура в общините от региона.

В срещата участваха още заместник- областният управител Валентин Колев, главният секретар на ВиК асоциацията Пламен Спасов, кметът на Русе г-н Пламен Стоилов с неговия екип, и кметове и заместник-кметове на общините от областта, управителят на ВиК Сава Савов, представители на „УОТЪР ДИЗАЙН – БКО“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов