Русе почете Богоявление

Дунав

06-01-2018, 13:06

Снимка:

Пресцентър Областна управа-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Йордановден е !

Григоров призова да отдадем почит към тези, които са защитавали родината и продължават да служат

Областният управител на област Русе Галин Григоров и заместник- областният Валентин Колев участваха в традиционния Богоявленски водосвет. В словото си към гражданите и гостите на града той отбеляза, че дни като днешния ни карат да бъдем единни като народ и да се уповаваме на вярата, да бъдем смирени и да правим добро, тъй като това е единствения начин да преоткрием Чудото в живота си. Областният управител допълни, че е необходимо да съхраняваме и предаваме на идните поколения изконните традиции, които са присъщи за християнина и българина, защото само така може да пребъде народността ни и ще продължим се доказваме като народ, съхранил духа на предците си, преминал през изпитанията на историята и достигнал величие.

Григоров призова, когато се извършва ритуала по освещаване на бойните знамена да си спомним и да отдадем почит към тези, които са защитавали родината и продължават да служат в нейно име, като не забравяме проявеното от тях геройство и чест при прославянето името на страната ни.

Областният управител отправи пожелания към всички присъстващи и именници на днешния ден тайнството на християнското триединство да ги дари с крепко здраве, сбъднати желания и обич.

Началото на тържествата по повод Йордановден започна със утринна литургия в катедрална храм „Света Троица“, последвана от литийно шествие до понтона под хотел „Рига“, където се състоя и официалната част. Тя включваше още приемане на войсковия строй от началникът на гарнизона, извършване на водосвет от  Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум.

Кулминацията на честванията беше ритуала по хвърляне и изваждане на кръста от р. Дунав, а пръв сред смелите мъже се оказа  23 годишният Теодор Цветков. Той беше награден с икона на Богоявление, а кметът на община Русе г Пламен Стоилов му връчи хавлия и парична награда Негово Високопреосвещенство Наум дари победителя със сребърно синджирче с кръстче.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен