Литийно шествие и Богоявленски водосвет на Йордановден

Дунав

06-01-2018, 10:30

Снимка:

Русенска митрополия

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Край Русе Дунава се е покачил с 15 сантиметра

Русенската митрополия и Община Русе организират традиционния Богоявленски водосвет.

Началото на литийното шествие ще бъде в 11 ч., пред Катедралния храм „Света Троица”, а церемонията по хвърляне на кръста ще започне в 11:30 ч., на Понтона под хотел „Рига”.

 

Поздравително слово ще произнесе областният управител на Област Русе Галин Григоров, като в чест на празника ще бъде строена и почетна рота под музикалния съпровод на Общински духов оркестър – Русе. Богоявленският водосвет ще бъде извършен от Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум, който ще поръси знамето, войската, официалните лица и присъстващите за здраве и благополучие.

 

Желаещите да влязат в надпревара за изваждане на кръста от река Дунав ще имат възможност да се запишат за участие същия ден от 10:30 ч., когато ще им бъде извършен медицински преглед на място. Условието е да имат навършени 18 години и да носят документ за самоличност. Всички желаещи трябва да имат предвид, че от съображения за сигурност се налага ограничение на броя участници до 20 човека, за това е важно ентусиастите да се явят навреме за записване.

 

По традиция, успелият да стигне пръв до богоявленския кръст, ще получи хавлия и парична награда, връчени му от кмета на Община Русе Пламен Стоилов. Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден