Пандизчията, опитал да убие надзирател в плевенския затвор, съди държавата за 500 000 лв.

Рецидивистът завел дело, защото 4 дни бил принуден да удовлетворява естествените си нужди в кофа

Административният съд в Пазарджик е отхвърлил като несъстоятелен иск за 500 000 лв. на убиец-рецидивист, които съди Главна дирекция за изпълнения на наказанията, защото бил настанен за 4 дни в килия с лоши условия, информира 24chasa.bg. 44-годишният Халил Х. е осъден през 2000 г. на доживотен затвор без право на замяна за грабеж, придружен с убийство. Има и втора доживотна присъда за опит за убийство на надзирател в затвора в Плевен. Общо е осъждан 11 пъти за различни престъпления.

През април 2016г. Халил Х. е преместен за 4 дни от затвора в Ловеч, където изтърпява доживотното си наказание, в Пазарджик, Бил призован като свидетел по дело в местния съд. През временния си престой в пазарджишкия затвор той бил затворен в килия в зоната с повишена сигурност, предвид изтърпяването на възможно най-тежката присъда. В килията обаче нямало санитарен възел и течаща вода.

Заради това рецидивистът завел делото срещу държавата, защото бил принуден да удовлетворява естествените си нужди в кофа, в килията. Това, според него, се отразило негативно върху човешкото му достойнство и претърпял "неповторимо унижение", което довело до липса на желание за живот, стрес и безпокойство.

Съдът обаче отхвърлил претенциите на затворника и сметнал, че спрямо него не са допуснати нарушения.

По време на делото станало ясно, че убиецът-рецидивист води около 60 дела срещу държавата, откакто излежава доживотната си присъда. Решението на пазарджишките магистрати може да се обжалва пред ВАС.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов