Маршрут „Римска граница на територията на трансграничния регион Румъния-България“

Дунав

22-12-2017, 10:57

Снимка:

АДО

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

16 български и румънски римски крепости дигитализирани по проект

Маршрутът се състои от 18 основни и 44 второстепенни обекта, 8 фестивала и 19 музея

 

На 18 и 19 декември 2017 г. се състоя заключителна конференция по проект „Разработване и промоциране на съвместен културно-исторически туристически продукт: Маршрут „Римска граница на територията на трансграничния регион Румъния-България“. Проектът се изпълнява от Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ и Камарата за търговия, индустрия, навигация и земеделие - гр. Констанца. Финансиран е по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г.

Събитието беше открито в зала „Европа“ на Доходно здание в гр. Русе, а на следващия ден участниците отпътуваха за гр. Констанца (Румъния). Целта на конференцията беше да представи продуктите, създадени в хода на изпълнението на проекта – съвместен културно-исторически туристически маршрут в областта на римското наследство, основаващ се на мащабно предварително изследване, Стратегия за развитие, усъвършенстване и иновация, Стратегия за маркетинг и промоциране и комплект промоционални материали. Маршрутът се състои от 18 основни и 44 второстепенни обекта, 8 фестивала и 19 музея.

Приветствия към участниците и гостите отправиха председателят на Управителния съвет на Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ и кмет на Община Русе  Пламен Стоилов  и народният представител  Пламен Нунев.  Стоилов подчерта ролята на туризма за развитието на всички дунавски общини и приветства активността на регионалната организация за създаване на съвместни българо-румънски продукти. Сред участниците в конференцията бяха представители на дунавски общини и областни управи, музеи, неправителствени и браншови организации, други заинтересовани страни. Всички те бяха поздравени с демонстрации на римски бойни и ежедневни ритуали, пресъздадени по атрактивен начин от Групата за антични възстановки към Съвета по туризъм в гр. Свищов. В края на конферентната програма гостите имаха възможност да посетят Регионалния исторически музей – Русе, който, благодарение на богатите си експозиции на римски артефакти, е включен в маршрут „Римска граница на територията на трансграничния регион Румъния-България“.

През втория ден на конференцията фокусът беше поставен върху румънските обекти, а участниците видяха уникалната за Европа Римска сграда с мозайка в гр. Констанца.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов