Прокуратурата разпореди общонационална проверка на всички пешеходни пътеки

Цацаров: Жертвите и пострадалите в катастрофи през последните седмици са повече, отколкото бихме могли да приемем със съзнанието, че такава е статистиката

„Взехме решение да бъде проведе общонационална проверка на всички пешеходни пътеки“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг във връзка със зачестилите пътнотранспортни произшествия на пешеходни пътеки и възложените проверки за изправността им. Цацаров поясни, че проверката се разпорежда от прокуратурата и се възлага на органите на МВР и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.Той допълни, че проверката ще се проведе на територията на цялата страна и трябва да приключи до края на месец февруари 2018 г. Обект на проверката ще бъде съответствието на пътеките с нормативната база, а целта е да се провери дали отговарят на всички изискания.

„Жертвите и пострадалите в катастрофи през последните седмици са повече, отколкото бихме могли да приемем със съзнанието, че такава е статистиката. Тя не може да ги мери. Нито един загубен на пътя човешки живот не е просто елемент на една извадка, а е траур на семейство и загуба, без еквивалент. На практика няма населено място и няма дом, който да не е засегнат по един или друг начин от това, което медиите наричат „война по пътищата”, а тя е точно война. Недопустимо е ежедневно да продължават да се газят и убиват хора на пешеходни пътеки, често пъти и деца”, аргументира се главният прокурор.

„Ще има сигнали и писма по закона за МВР до кметовете на всички населени места, ще последват и предложения от страна на прокуратурата до лицата, които по силата на нормативните актове са задължени да осъществяват контрол – в случай на неизпълнение, ще последват санкции и от МВР, и от прокуратурата. Целта е да установим местата, на които пешеходните пътеки са почти невидими или са видими, но са в отклонение на изискванията. Град по град ще предпишем на кметовете привеждане на пешеходните пътеки в съответствие с нормативните изисквания. Ще има санкции, ако не се изпълнят предписанията в срок. Ще направим и карта на пешеходните пътеки в страната”, каза още Цацаров.

„Всяко дванадесето пътно произшествие в селата завършва със смърт, а в градовете – всяко 26-о. Два пъти по-малко са в градовете, което е изумително“, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на брифинг във връзка със зачестилите пътнотранспортни произшествия на пешеходни пътеки и възложените проверки за изправността им. Министър Радев поясни, че проверката е провокирана от доклад на ГД „Национална полиция”, от който става ясно, че в населените места тежките транспортни произшествия за 11-те месеца на 2017 г. са 4 038, а извън населените места са почти два пъти по-малко – 2 269. „В населените места загиналите са 179, в извън населените – 435”, подчерта Радев.

Регионалният министър Николай Нанков каза, че няма синхронизиране за пешеходните пътеки по републиканските пътища, те трябва да са изцяло бели без никакви символи и изписвания. „По републиканските пътища вече тече проверка на инвентаризацията на пешеходните пътеки. Зачестяват случаи на пешеходни пътеки, които са с недопустими нарушения и извън нормативните изисквания. Пътеките трябва да са черно-бели. Убеден съм, че законът за пътищата може да бъде променен и да бъдат засилени санкциите при неизпълнение на местните власти на ангажиментите им да спазват нормативните изисквания”, подчерта Нанков.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов