Заключителна пресконференция на проект „Виа Регия 6“

Мисия

19-12-2017, 16:15

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

За последните три денонощия в Русенско са регистрирани 28 пътни инцидента

МИКЦ Русе е един от първите пилотни проекти на Министерство на младежта и спорт

Днес, в зала 1 на Областна администрация, се проведе заключителна пресконференция на проект „Виа Регия 6“ по програма Младежки информационно-консултантски центрове (МИКЦ) на Министерство на младежта и спорта. Целта на МИКЦ мрежата в цяла България е да предоставя цялостна младежка информация, консултации и обучения на младите хора.

 

МИКЦ Русе е един от първите пилотни проекти на Министерство на младежта и спорта, създаден през 2007 година. Проект „Виа Регия 6“ започна през месец януари и завършва през месец декември, като е шести проект за град Русе. През годините центърът постепенно започна да развива дейност не само в град Русе, но и в малките неселени места, като всяка година надгражда с нови дейности. Тази година консултантите и обучителите на МИКЦ Русе проведоха обучения, консултации и информационни дейности във всички общини на територията на Област Русе.

 

Целевата група на МИКЦ Русе са млади хора от Област Русе на възраст 15-29 години и младежки работници. Проектът се реализира в партньорство с Областна администрация, Община Русе и Общински младежки дом.

 

В пресконференцията участваха г-н Иван Григоров – зам.- кмет по хуманитарни дейности, който поздрави екипа за работата с младите хора и сподели, че се радва този център и проект да са толкова успешни и полезни за младите хора. Областният управител г-н Григоров изпрати поздравителен адрес, в който се казва „Вярвам, че и занапред ще продължите да отдавате необходимите време, сили и енергияза по-доброто бъдеще на нашите деца! Именно предоставянето на информационни услуги, консултации и обучения са в основата на формирането на едно по-добре информирано и обществено ангажирано поколение.“

 

През 2017 година в МИКЦ Русе се проведоха информационни услуги и кампании, индивидуални и групови консултации с психолог, с консултанти по  професионално ориентиране и кариерно развитие, гражданско образование, младежки дейности и доброволчество, младежки програми и младежка мобилност, европейско гражданство. Проведоха се  и обучения по различни теми, вълнуващи младите хора. Тази година МИКЦ Русе проведе и мобилни форми на младежка работа с хора от малките населени места - Сливо поле, Две Могили, Бяла, Борово, Ветово, Глоджево.

 

Други дейности за организиране на свободното време на младите хора, които проведе екипа на МИКЦ са:

 

Радио предване „Искаме думата“ - реализира се съвместно с Радио Русе – излъчени са 12 младежки предвания с различни радио водещи и репортери;

Отбелязване Международния ден на младежта;

Международен ден за борба със СПИН;

Подпомагане реализирането на младежки идеи -  акции, кампании, доброволчески дейности;

Работа с младежки парламент.

 

 

През 2017 г. МИКЦ Русе реализира:

 

145 консултации, от които 30 в малките населени места на Област Русе, в които се включиха  1 466 младежи;

14 обучения, от които  7 изнесени мобилни обучения в малките Общини на Русе, в които взеха участие 284 участници;

12 информационни кампании;

17 доброволчески инициативи;

19 реализирани младежки идеи и инициативи;

12 радио предавания.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов