Инвестициите по европейски проекти в Добричка област надхвърлят 179 000 000 лева

ОИЦ - Добрич отчете успешна година и нарастващ интерес към Оперативните програми

Инвестициите по европейски проекти от новия програмен период в Добричка област надхвърлят 179 545 000 лева към края на 2017 година, съобщи на пресконференция днес ръководителят на Областния информационен център Геновева Друмева.

Пред близо 30 представители на медиите, партниращи организации, общини и Областна администрация Добрич, Областен информационен център - Добрич отчете дейността сии напредъка по Оперативните програми на национално и областно ниво.

Над 1000 души потенциални бенефициенти са присъствали на проведените през тази година 22 информационни събития. Представени са близо 25 процедури по Оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони. Над 300 души са получили експертна информация относно възможностите за финансиране от ЕСИФ. Събитията организирани от центъра имат близо 300 отразявания вмедиите. Разпространени са 15 вида брошури за отворените процедури и други възможности за финансиране, съгласно индикативните годишни работни програми на Оперативните програми.

ОИЦ – Добрич отбеляза с различни събитиянационалната кампания „Заедно за Европа“. В периода на общата инициатива, екипът на Областен информационен център – Добрич проведе няколко инициативи: конкурс за рисунка и фотография „Европа през моите очи“, Дни на отворени врати в Добрич и Балчик, подбра и записатри успешни житейски истории, повлияни от финансирани по Европейския социален фонд и представи близо 40 финансирани по ЕСИФ проекти. Всички тези събития имаха за основна цел популяризиране на три важни годишнини: 60 години Европейски социален фонд, 10 години на България в ЕС и 6 години съществуване на мрежата от Областни информационни центрове в България.

          Голям бе интересаи към откритите приемни в двете традиционни изложения на Добрички панаир - Добрич, като щанда бе посетен общо от 160 земеделски производители, представители на бизнеса и граждани.     

          В рамките на събитието бе представен размера на европейски инвестиции на национално и областно ниво. Общият брой подадени проекти предложение на национално ниво към 1 декември са 16 353 за над 20 млрд. лева, като сключените договори са 4 644 за над 10 млрд. лева – 50,07% изпълнение на програмите. Най–много сключени договори  - 1 758 бр. има по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОП РЧР), следвана от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) с 1 671 договора. По Програма за развитие на селските райони са сключени 4 290 договори като безвъзмездната финансова помощ е в размер на близо 800 млн. лева.

В област Добрич са сключени 81 договора, като съответно най-много са по ОП РЧР - 28 бр., и отново следвани от ОПИК – 21 бр. Обшият бюджет на договорите е близо 180 млн. лева, като безвъзмездната финансова помощ от ЕС е 141  млн. лв. Първенец в брой договорени проекта е Община град Добрич с 35 договора на стойност над 152  млн. лв., следвани от общините Балчик и Генерал Тошево с по 11. По програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния–България са сключени 11 договора на обща стойност 31 195 289, 42 лева.

И през 2018 г. Областен информационен център-Добрич ще продължи да е близо до бенефициентите. Ще проведе минимум 2 информационни събития във всяка община от областта, ще отчита напредъка пред медиите, ще се включи в общите кампании на националната мрежа от центрове за популяризиране на ЕСИФ и ще продължи да предоставя експертни услуги, както на място в офиса, така и чрез електронната поща на центъра и чрез страницата си във Фейсбук.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов