Стотното бебе на „Медика“

Животът

17-12-2017, 09:00

Снимка:

УМБАЛ „Медика Русе“

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

10 години чества СБАЛК „МЕДИКА КОР“

Бебето и майката ще получат специален подарък за добър старт в живота от ръководството на УМБАЛ „Медика Русе“ – едногодишна карта за ежемесечни прегледи

В отделение по Акушерство с дейност по Неонатология се роди стотното за болницата бебе. Раждането беше нормално. За появата на бебето спомогнаха д-р Александър Рудницки – акушер-гинеколог, акушерката Шафие Сабриева и акушерката Сибел Ахмед. Първи медицински грижи новороденото получи от д-р Таня Итова – педиатър и неонатолог, м.с. Надежда Тотева и м.с Адриана Банкова.

 

Бебето и майката ще получат специален подарък за добър старт в живота от ръководството на УМБАЛ „Медика Русе“ – едногодишна карта за ежемесечни прегледи в консултативния кабинет към отделението по Неонатология. „Това е голямо постижение за нас. Като нова структура тепърва се доказваме. Ражданията в отделението са 98, а бебетата 100.

 

Имаме 2 двойки близнаци. 100-те нови живота, появили се на бял свят в отделение по Акушерство с дейност Неонатология, са знак за добре свършена работа и спечелено доверие“, споделиха специалисти от лечебното заведение. Доверието към израждащия екип е най-важното в този момент от живота.

 

В тази връзка д-р Итова споделя дочут разговор между двама приятели: Единият пита „Твоят лекар добър специалист ли е?“, а насрещният отговор е „Не знам, но му имам доверие.“ В откритото в началото на 2017 г. Родилно отделение, за родилките и бебетата се грижат екип от 7 лекари, 8 акушерки и 4 медицински сестри. 

Стаите са комфортно обзаведени. Двете родилни зали са самостоятелни, за осигуряване на оптимален комфорт. В отделението функционира една операционна зала и две стаи за интензивно наблюдение на новородени. 

Помещенията са оборудвани със съвременна апаратура, която отговаря на всички медицински стандарти за грижа за майките и новородените, но не материалната база впечатлява родилките, а отношението, вниманието и грижата, получени от сплотения колектив, грижещ се за тях.

 

От откриването, до настоящият момент в отделението по Акушерство са се родили 42 момиченца и 58 момченца. 8 от бебетата са били с тегло над 4 килограма, като първото голямо бебе е тежало 4500 гр.

 

Повечето от родилките са от Русе, но не липсват такива и от съседни области. Всяка седмица в отделението се организират „Отворени врати“.

 

По време на обиколката бъдещите майки и татковци имат възможността да се запознаят отблизо с условията за раждане, които предлага Лечебното заведение. На място получават разяснения за подготовката и етапите на раждането.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов