Обсъдиха иновациите и инвестициите в регионален аспект

Новините

17-12-2017, 09:00

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вандали вилняха в Русе

Предстои обявяване на процедура „Насърчаване на предприемачеството“ по ОП „Иновации и конкурентоспособност"

Заседание на Постоянната комисия в областта на индустрията и новите технологии, председателствано от Свилен Иванов, заместник- областен управител се проведе през седмицата

Иновации, инвестиции и реални възможности в регионална перспектива и европейски хоризонт беше една от обсъжданите теми, представена от Петьо Тодоров от Сдружение „Европейски културен център“. Едва една пета от администрациите у нас предоставят е-услуги, а всеки трети административен регистър се поддържа само на хартиен носител, посочи Тодоров. В началото на 2017 година България е излязла от класацията на 50-те най-иновативни икономики в света за 2016 г., според индекс на Bloomberg. За сравнение, през 2015 година страната е на 42-ро място в ранглистата, като тогава дори заема 25-та позиция от гледна точка на добавената стойност на производството.

През следващата година предстои обявяване на процедура „Насърчаване на предприемачеството“ по ОП „Иновации и конкурентоспособност“,  с фокус за първи път специално върху стартиращи предприятия. Бюджетът по процедурата е 67 млн. лв., а предприятията ще могат да кандидатстват за грантово финансиране между 50 и 200 хиляди лв. По същата програма, през март 2018 година, предстои да започне и прием по една от популярните и чакани от бизнеса възможности – процедурата „Разработване на продуктови и производствени иновации“ с бюджет от 68.5 млн. лева. Грантовата схема „Подкрепа за създаване и развитие на тематично фокусирани лаборатории” ще стартира през лятото на 2018 г.

Елеонора Черкезова-Иванова, председател на Българо-румънска търговско промишлена палата представи Проект ДАНТЕ: Европейска инициатива за подобряване на административните процедури и процеси, свързани с транспорта по река Дунав. Целите му са подобряване на административните процедури и намаляване на бюрократичните процеси, намаляване на загубите от време и разходите, причинени от ненужни административни процедури и процеси за дунавския бизнес, увеличаване конкурентоспособността на компаниите, подкрепа на икономическия растеж и създаване на работни места в региона, чрез увеличаване на ефективността на администрацията, хармонизиране на регулациите и административните процеси, свързани с транспортни операции.

След проведената дискусия, присъстващите се обединиха около решението да се създаде работна група с участието на членове от Комисията, с цел набелязване на мерки за привличане на високотехнологични инвестиции. Първата среща на работната група ще се състои до края на месец март 2018 г.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов