Русенци с награди от конкурса „Млад Благотворител“

Животът

10-12-2017, 10:00

Снимка:

ПМГ „Баба Тонка“

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Поход на вдъхновителите се състоя в ПГЕЕ – Русе

Проектът им ще бъде финансиран с 2000 лв.

В деня на доброволците фондация „Благотворител“ връчи наградите „Млад Благотворител“  за втора година. Победителите са ученици от Русе и Велики Преслав.

Труден беше изборът сред всички смислени проекти на ученици от цялата страна. С тази тежка и отговорна задача се зае журито – Красимира Величкова – директор на Български дарителски форум, Надя Обретенова – водещ на новините по Българска национална телевизия, Ксавие Марсенак – президент на „Телъс Интърнешенъл Юръп“.

„Скоро роботите ще бъдат важна част от живота ни и е важно всички деца да имат достъп и да разбират новите технологии. А и те могат да им помагат в ученето по лесен и забавен начин“. Това е вдъхновило Мария, Цвети и техните съученици от клуба по роботика при ПМГ „Баба Тонка“, град Русе да участват в конкурса. Те спечелиха първа награда и проектът им ще бъде финансиран с 2000 лв. През тази учебна година ще изработят и програмират робот, който да е в подкрепа на децата със специални образователни потребности от друго училище в града. Роботът ще им помага да учат цветове, цифри и други неща, които понякога са предизвикателство за тях.

Второто място в конкурса е за не по-малко достойната идея на ученици от Професионална техническа гимназия „Симеон Велики“, град Велики Преслав. Техният проект ще бъде финансиран с 1000 лв. от Телъс Интърнешенъл Юръп. Учениците се изправят срещу проблем, който засяга всички ни – нарастващата агресия и гняв, които се усещат осезаемо в училище. Те ще оборудват стая, в която учениците да „заключват“ гнева си. Ще има съоръжения за освобождаване на негативната енергия, като същевременно ще слушат успокояваща музика.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов