ПГО „Недка Иван Лазарова“ чества Международния ден за правата на човека – 10 декември

Животът

10-12-2017, 09:00

Снимка:

ПГО „Недка Иван Лазарова“

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

ВК "Дунав" Русе премина първи кръг от турнира за Купата

През 2017 година се навършават 30 години от първите протестни демонстрации в България по време на комунистическия режим

През 2017 година се навършават 30 години от първите протестни демонстрации в България по време на комунистическия режим. Причината за тях е системното обгазяване с хлор от химическия комбинат в Гюргево, който години наред трови въздуха на русенци.

 

В тази връзка тазгодишното честване на Международния ден за правата на човека – 10 декември – в Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ премина под знака на отбелязването на това важно за град Русе и гражданското общество събитие.

 

На 29 ноември в зала “Добродетел” членовете на Ученическия съвет, подкрепени от клубовете за извънкласни дейности по проект “Твоят час” – “Философският път към успеха”, “Краезнание”, “Езикознание” и “Биология и здраве” организираха дискусия за предизвикателствата пред гражданското общество вчера и днес. Събитието бе съпътствано от прожекция на документалния филм на БНТ Русе “Шест жени”, разказващ за Цонка Букурова, Дора Бобева, Вяра Георгиева, Стефка Монова, Евгения Желева и Албена Велкова – жените, които създават, изграждат и поддържат зелената система на града като служители в “Паркстрой” и които не желаят да бъдат повече мълчаливи свидетели на екологичната трагедия на Русе и разкъсват мълчанието и страха. Видяното провокира гимназистите да отправят множество въпроси към гостите на дискусията – д-р ист. н. Веселина Антонова, Държавен архив Русе, и Детелина Каменова (журналист, БНТ Русе).  Антонова и Каменова разказаха за пътя, който са извървели по изследването на събитията от 1987-1988 година, за важността да помним и да предаваме на следващите поколения делото на тези жени, допринесли града да има по-чист въздух и поставили началото на гражданското общество.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов