Ученици от ПГИУ „Елиас Канети“ се срещнаха с немския писател Михаел Крюгер

Животът

09-12-2017, 13:00

Снимка:

ПГИУ „Елиас Канети“

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Близо 200 български и македонски ученици честваха заедно годишнината на Никола Вапцаров

Тълкуваха символните послания на птиците и ябълковите дръвчета в неговата поезия

В Клуба на дейците на културата се проведе среща с германския писател Михаел Крюгер – близък приятел и издател на Елиас Канети. На срещата проф. Ана Димова и проф. Пенка Ангелова представиха твореца и негови творби. Рецитираха се и се обсъждаха негови стихове.

Основната публика на литературното четене бяха ученици от IX, X и XII клас на ПГИУ „Елиас Канети“. Те предварително се бяха запознали с биографията на Михаил Крюгер и с неговото творчество. Задаваха интересни въпроси на човека, който е бил много близък с техния патрон – нобеловия лауреат, роден в Русе, Елиас Канети. Интересуваха се от неговото мнение за творби на Канети, искаха той да сподели с тях интересни спомени за техни разговори.

Учениците показаха и задълбочен интерес към творчеството на самия Михаел Крюгер – тълкуваха символните послания на птиците и ябълковите дръвчета в неговата поезия.

Господин Крюгер отправи интересно предложение към публиката – всеки да започва деня си с прочитане на едно стихотворение.

След разговора гостите се насладиха на прожекцията на филма „Тълкувания“, заснет през 1992, посветен на личността и на творчеството на Канети.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен