25 деца са ползвали центъра за работа с деца на улицата

Мисия

03-12-2017, 10:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започват обсъжданията за вариантите на трасе за АМ „Русе - Велико Търново“

Към момента капацитета на услугата е запълнен от 15 деца

През месец юли беше подписан нов петгодишен договор между БЧК и Община Русе за управление и организация на социална услуга „Център за работа с деца на улицата“ – ЦРДУ.

От месец януари до месец май 2017 г. социална услуга ЦРДУ са ползвали 25 деца. От месец май капацитетът  на социалната услуга беше намален на 15 места. Месеците май и юни са обслужвани 17 деца в ЦРДУ, с разрешение на ДСП и РДСП – Русе. Към момента капацитета на услугата е запълнен от  15 деца, от които 9 момичета и 6 момчета. На децата ползващи услугите на ЦРДУ за периода са предоставени хранителни семейни пакети за Велик ден и през месец октомври.

На децата, които живеят и учат в отдалечени от ЦРДУ райони се осигуряват ежемесечно карти за градския транспорт. Осигуряват се карти за транспорт и на двама родители, които придружават децата си до училище и ЦРДУ. Осигуряват се лекарствени средства, по рецепта, когато родителите нямат възможност да ги осигурят. На всички деца от ЦРДУ е направена и отчетена проба манту, през месец октомври. Осигуряват се препарати за обезпаразитяване, при необходимост. Три деца са консултирани с личен лекар за заболяване от краста. Проведено е лечение. Закупени са необходимите учебни пособия и помагала. Периодично на потребителите се предоставят всички необходими учебни пособия, които се изискват в училище. На всички деца са закупени маратонки, летни обувки и спортни екипи. През настоящия месец ще получат зимни обувки. Осигуряват се периодично и при необходимост дрехи според сезона.

Децата от ЦРДУ и ЦНСТД се включват в съвместни обучения и дейности с младежи от БМЧК и студенти от специалности – Социална педагогика и Социални дейности. Участваха в обучение по първа долекарска помощ. Децата се включват и в дейности по проект с клуб „Сороптимист интернешънъл“ – Русе: арт ателиета, беседи, приготвиха хляб и питки, в инициативите за седмицата на хляба. Планирана бе през пролетната ваканция и съвместна изнесена дейност – екскурзия с образователна цел. Много добре си партнираме и с клуб „Млад педагог“ към РУ „Ангел Кънчев“. През пролетната ваканция децата от ЦРДУ участваха в екскурзия до град Елена, като посетиха исторически обекти и музеи в гр. Велико Търново и гр.Елена, разходиха се по Самоводската чаршия. През лятната ваканция беше организиран лагер на планина за децата ползващи услугите на ЦРДУ и ЦНСТД. Бяха настанени в с. Шипково, посетиха и Троянския манастир.

Ежедневно ползвателите на социалната услуга получават педагогическа помощ и подкрепа при самоподготовката. Поддържа се връзка с класните ръководители и ресурсни учители. Седем от деца са включени в групи за ресурсно подпомагане. Децата до четвърти клас се придружават от училище до ЦРДУ от дежурен служител. През настоящия месец децата съвместно с екипа, във времето за дейности по интереси, изработват предмети за коледния базар, който организира Община – Русе.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов