Утре почитаме Андреевден

Русе Лайф

29-11-2017, 10:52

Снимка:

Русенска митрополия

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Храмът в Добротино има нужда от помощ

Варим боб, леща и жито

Утре е  денят на апостол Андрей Първозвани. В храмовете ще се отслужи  празнична литургия. Светията  е  бил рибар, един от дванадесетте апостоли, брат на апостол Петър, който проповядва християнското учение сред балканските и причерноморските народи – скитите. Легендата разказва, че Андрей е първият, когото Исус Христос призовава сред апостолите – отттук и името му Първозвани. Разпнат е на кръст в гръцкия гр. Патра. Кръстът му, имащ формата на буквата Х, е известен в иконографията и средновековното изкуство като „Андреев кръст“.

Народът свързва Андреевден с вярването, че от него денят започва да нараства колкото едно просено зърно. Смята се, че свети Андрей  гони  дългите нощи“.

Обредната трапеза представя  идеята за растежа.  Поднасят се блюда от набъбващи храни– най - вече боб и жито. От обредното вариво сутринта всеки хвърля по малко в комина с пожелание за добри посеви, а останалото изяждат. Варива се дават  и на домашните животни и птици.

Денят е и Мечкинден , защото светията  е повелител на мечките. Според  легенда светецът победил мечката, впрегнал я на  рало и изорал земята. Мъжете на подхващат работа с рало и мотика, а жените на стан и с  хурка. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)