„Каритас“ започна кампания „Защото СМЕ ХОРА!“ в подкрепа на възрастните хора

Животът

25-11-2017, 09:00

Снимка:

„Каритас“ Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Катастрофа прати 19-годишен в болница

И ще продължи до края на април 2018 г.

 „Защото СМЕ ХОРА!“ – това е надсловът на благотворителната кампания в подкрепа на възрастни хора, която провежда „Каритас България“. Кампанията в подкрепа на възрастни хора, страдащи от здравословни проблеми и имащи нужда от професионални грижи и наблюдение започна на 14 ноември 2017 г., и ще продължи до края на април 2018 г.

 

В България има много възрастни хора, които, забравени в своя дом, тихо преживяват старините си. До вчера активни, от днес притихнали и болни, преживяват скромно с насъщния. Бедността и самотата са сред капаните, в които често попадат. Ако към тях прибавим и болестите, които почти задължително ги връхлитат, както и отсъствието на близки и роднини около тях, които да са им в подкрепа, картината от нерадостна става трагична.

 

За възрастните хора обаче има алтернатива. За тях „Каритас“ реализира услугата „Домашни грижи”, благодарение на която възрастните хора получават професионални (здравни и социални) грижи, внимание и разбиране в своите домове, а с това и сигурност, че могат да изживеят старините си достойно.

 

Услугата се извършва от мобилни екипи от медицински сестри и социални помощници, които посещават възрастния човек в дома му и му помагат в ежедневните грижи за здравето, хигиената и социалния му живот.

 

През годините „Каритас“ създаде 9 центъра за Домашни грижи, като мобилните екипи към тях осигуряват професионални домашни грижи на хора от 14 населени места, от които 6 града (Русе, Белене, Пловдив, Раковски, София и Малко Търново) и 8 села (Бърдарски геран, Гостиля, Житница, Дуванлии, Калояново, Стоилово, Звездец, Граматиково).

 

Освен че предоставят професионални грижи, сътрудниците на „Каритас“ се отнасят към възрастния човек с разбиране, внимание и с топло отношение и усмивка отнемат болката, разсейват самотата и осмислят монотонните и не леки дни на старостта му. Нерядко тe са единствените хора, с които той има контакт. И затова са и негови близки – онези, които ще подържат ръката му, ще му разкажат нещо и ще изслушат неговите думи.

 

Благодарение на Домашни грижи на Каритас:

 

Възрастният човек изживява старините си в своя собствен дом.

Възрастният човек получава грижи и подкрепа от специалисти.

Предотвратява се постъпването на възрастния човек в болнични заведения и специализирани институции, като старчески домове.

Възрастният човек получава грижи, внимание и разбиране, а с това и спокойствие, уют и сигурност, от които има най-голяма нужда в своето ежедневие.

Възрастният човек живее достойно.

Възрастният човек е като детето – той вижда със сърцето си, усеща с душата си и се радва на малките неща. Пътят, който е изминал досега, е достоен за уважение. Емоциите, които е изживял, са нашият житейски урок. Неговата лична история е историята на нашето съзряване. Затова поискайте да я научите. И я чуйте със сърцето си.

 

Бъдете част от нашата кауза! Нека помогнем на възрастните хора да изживеят старините си достойно. В грижа и обич.

 

Защото СМЕ ХОРА!

 

Може да изразите подкрепата си, като:

 

Дарите по банков път, с основание за плащане: Домашни грижи на „Каритас“:

 

РайфайзенБанк

IBAN: BG71 RZBB 9155 1060 1693 15

BIC: RZBBBGSF

Основание за плащане: Домашни грижи на „Каритас“

Титуляр на сметката: „Каритас България“

 

Изпратите SMS с текст DMS CARITAS на 17777 на цена 1 лв. за всички мобилни оператори.

 

Станете постоянен месечен дарител с дарение от 2 лв., чрез SMS с текст DMS CARITAS на номер 17 777 (за всички мобилни оператори).

 

Дарите онлайн: www.homecare-support.caritas.bg

 

Благодарим ви, че помагаме заедно на възрастните хора в желанието им да изживеят старините си достойно!



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов