В 15 училища в Русе и Бяла данъчни експерти от НАП-Русе проведоха 42 беседи

Започна пилотният проект на Европейския съюз за дигитално данъчно образование за млади европейци

Започна  пилотният проект на Европейския съюз за дигитално данъчно образование за млади европейци (TAXEDU). Проектът е инициатива на Европейския парламент, Европейската комисия и се реализира с участието на 16 данъчни администрации от ЕС, включително България. Целта на образователната програма е повишаване на фискалната грамотност на младите, чрез използване на модерни комуникационни канали и съответно намаляването на данъчните измами и избягването на данъци в цяла Европа в дългосрочен план.

За целите на проекта е създаден порталът TAXEDU, достъпен на http://europa.eu/taxedu. На интернет страницата потребители от цяла Европа могат да видят интерактивни учебни материали, микромодули, свързани с данъчни теми и интерактивна игра, представяща данъчни въпроси по един забавен и привлекателен начин. Материалите са насочени към три възрастови групи – деца на възраст между 9 и 12 години, тийнеджъри на възраст между 13 и 17 и по-големи младежи. Порталът предлага и допълнителни ресурси в помощ на учителя, предназначени за тези, които искат да въведат темата в учебните си часове. Съдържанието на материала се предлага на всички официални езици на ЕС, включително и на български.

Като част от възприетата политика в цяла Европа за необходимостта от данъчно образование за младите, НАП реализира  образователната си програма „Влез в час с данъците“ от 2013 година. В рамките на проекта данъчни лектори водят учебни часове в средните училища в цялата страна, като се срещат с над 25 000 ученици годишно. За това време в 15 училища в Русе и Бяла експерти от офиса на НАП в Русе проведоха 42 беседи със средношколците в тях.  От 2016 г. приходната агенция добави напълно нов компонент към проекта си. Това са онлайн курсовете по данъчни и осигурителни въпроси, които са достъпни безплатно за всички онлайн потребители на www.vlezvchas.bg.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов