ОбС потвърди асфалтиране на ул. „Славянска“

Мисия

23-11-2017, 10:42

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенско сдружение прилага иновативна методология в подкрепа на жертвите на насилие

Старейшините отхвърлиха искане на 69 русенци паветата да останат, 10 подписа се оказаха некоректни

Не е прието предложение на местна инициативна група  да бъде възстановена ул. „Славянска“ в автентичния и вид с оригиналната паважна настилка

 

В Общински съвет – Русе постъпи молба с вх. № 654/04.10.2017г от инициативен комитет на местна гражданска инициатива със следните искания:

 

„1. Общински съвет Русе да приеме решение да бъде възстановена ул. „Славянска“ в автентичния и вид с оригиналната паважна настилка.

 

2. Общински съвет – Русе да приеме решение, след възстановяването на ул. „Славянска“, същата да бъде записана като паметник на недвижимото културно наследство“.

 

Мотивите за предложението на местната гражданска инициатива са изложени в молба с вх. № 654/04.10.2017г от инициативния комитет.

Чрез подписката се осъществява местна гражданска инициатива по реда на чл. 46 и следващите от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление /ЗПУГДВМС/. По силата на чл. 51, ал. 3 от ЗПУГДВМС подписката е изпратена в ГД „ГРАО” към МРРБ за служебна проверка. Протоколът, съдържащ резултата от проверката прилагам към настоящото предложение. Предложението е подкрепено със събраните 79 броя подписи на граждани, от които коректни са 69 подписа. Подписката е на разположение в деловодството на Общински съвет – Русе. Съгласно чл. 52, ал. 2 от ЗПУГДВМС общинският съвет е длъжен да разгледа направеното с местна гражданска инициатива предложение и да обяви своето решение.

 

С оглед на правилното решаване на въпроса и поради факта, че с предложеното решение се засягат въпроси, касаещи реализирани от Община Русе проекти е поискано становище от общинска администрация, което да послужи при изготвяне на настоящото предложение.

 

С вх. 755/06.11.2017г. в Общински съвет – Русе е постъпило писмо от кмета на Община Русе, в което подробно е описана фактическата обстановка и са изложени мотиви, според които предложението на местната гражданска инициатива не следва да бъде приемано. Новата асфалтова настилка на улицата значително ще намали шума от трафика и вибрациите, които се усещат постоянно в околните жилищни сгради. Паважна настилка се предвижда да бъде положена на част от зоните за паркиране. С изпълнение на проектното предложение значително ще се повиши безопасността на всички участници в движението. Следва да се има предвид, че визата за проектиране, техническото задание и инвестиционните проекти са съгласувани в Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като улицата е групов паметник на недвижимото културно наследство. Това е и причината да не е възможно да бъде изпълнена точка 2 от предложението на местната гражданска инициатива.

 

Общински съвет – Русе не прие днес направеното предложение чрез подписка, постъпила с Молба вх. № 654/04.10.2017г от инициативен комитет на местна гражданска инициатива.

 

Главният архитект на Община Русе Живка Бучуковска обясни, че реконструкцията на улицата не е възможна без премахване на съществуващите настилки. След премахването на паветата, същите се съхраняват в склад на ОП „Комунални дейности“. Става дума за 1300 м2 паважна настилка, предадена със съответния протокол от фирмата – изпълнител. Не може да се смятат паветата на русенските улици като елемент на недвижимото културно наследство и връщането им върху уличното платно, считат архитекти и редица специалисти.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов