Петима загинали и 59 ранени пешеходци в Русенско от началото на годината

Запазва се тенденцията най-голям брой ПТП с пешеходци да настъпват в светлата част на денонощието

16 ноември се отбелязва като Ден без загинали пешеходци. Това евторият етап на традиционната акция „Зима“ – кампанията„Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, която продължава от 11 до 20 ноември 2017 година. Целта е  да насочи вниманието към толерантността на пътя и поведението на водачите и пешеходците. През тези 10 дни пътните полицаи съблюдават за правилното поведение на всички участници в движението.  Акцент в дейността е превенцията на поведението на пешеходците и на водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. Целта е да се напомни, че всички имат отговорност за случващото се на пътя.  Регистрирани 228 тежки ПТП, при които са пострадали общо 401 души – 386 ранени и 15 убити.

 

Най-много пешеходци са пострадали при тежки ПТП с  блъскане на пешеходец. По този начин са настъпили 54 ПТП с 55 ранени и 5 загинали лица. Най-голяма тежест има Община Русе, където са настъпили 51 ПТП с 52 ранени и 4 загинали.  По основните показатели данните за ПТП с блъскане на пешеходец са:

 

В 90,74% от случаите причина за ПТП с пешеходци са нарушенията на изискванията на ЗДвП , допуснати от водачите на МПС. По тяхна вина са станали 49 ПТП с 49 ранени и 5 загинали. Поради нарушение на пешеходеца са настъпили 4 ПТП с 4 ранени. Най-често извършваните нарушения в региона от водачите, водещи до инциденти, са несъобразената скорост, отнемане на предимство на пешеходец и неправилни маневри.

При ясно време са станали 44 ПТП с пешеходци с 47 ранени и 3 загинали. При облачно време са настъпили 5 ПТП с 3 ранени пешеходеца и 2 загинали. При снеговалеж са станали 1 ПТП с 1 ранен пешеходец. При дъжд са настъпили 4 ПТП с 4 ранени пешеходци.

Запазва се тенденцията най-голям брой ПТП с пешеходци да настъпват в светлата част на денонощието. При дневна светлина  са станали 44 ПТП с 47 ранени и 2 загинали. При тъмнина е станало 1 ПТП с 1 загинал. При изкуствено осветление са настъпили 8 ПТП със 7 ранени и 2 загинали. При сумрак – 1 ПТП с 1 ранен. За периода най-много ПТП с пешеходци са настъпили през октомври – 10 ПТП с 9 ранени и 1 загинал,  юни – 7 ПТП с 8 ранени и 1 загинал,  януари с 7 ПТП с 1 загинал и 6 ранени.

В този период в населените места са възникнали 54 ПТП с пешеходци, при които са ранени 55, а 5 са загинали. В градовете на русенска област са  настъпили 52 ПТП с 5 загинали и 52 ранени, а в селата са настъпили 2 ПТП с 3 ранени. На пътен уличен участък са настъпили 31 ПТП с 5 загинали и 29 ранени. На кръстовище са настъпили 19 ПТП с 18 ранени.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов