„Да! На българските региони – Русе“

Парите

17-11-2017, 13:33

Снимка:

Пресцентър Областна управа-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Зам.-шефът на мисията и първи секретар в Посолството на Израел беше в Община Русе

За успешното привличане на повече инвеститори трябва магистрала към Русе и съпътстващата инфраструктура

Областният управител на Русе Галин Григоров участва в дискусия от националната кампания „Да! На българската икономика“. Темата е „Да! На българските региони – Русе“.

Григоров акцентира, че е необходимо индустрията да се развива в повече населени места от областта, а не само в най-големия град  Русе. Той подчерта, че основният проблем, възпиращ големите инвестиции в региона е липсата на работна ръка и недостатъчното инфраструктурно развитие. Според него за успешното привличане на повече инвеститори е необходимо изграждането на магистрала към  Русе и съпътстващата инфраструктура. Очакванията са споменатите инфраструктурни проекти да бъдат реализирани в близките няколко години.

В аспекта на днешната среща не беше подмината и темата за връзката между бизнеса и професионалното образование. Идеята, която беше лансирана е с подкрепата на областния управител да се създаде списък със защитени специалности. Григоров увери, че в момента се работи в тази посока и се провеждат консултации с ръководството на Регионалното управление по образование и фирми от региона за набелязване на специалности, съществени за развитието на бизнеса.

На форума беше застъпена и идеята за по-широко изучаване на румънски език, тъй като Румъния е сред трите стратегически бизнес партньора на страната ни. Основен проблем, който беше поставен е, че в целия трансграничен регион няма нито едно училище, което да преподава румънски език. Сред останалите приоритети са необходимостта от справяне с демографската криза, която проблем и интензивно използване на ресурса, с който разполага региона.

Организатор на събитието са вестник „Стандарт“ и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, а домакини са г-жа Милка Трифонова, председател на КРИБ – Русе и кметът на Русе  Пламен Стоилов.

През пролетта на идната 2018 г. се очаква да бъде проведена нова среща отново в Русе с представители на изпълнителната власт.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"