Националната кампания „Да! На българската икономика” в Русе

Мисия

15-11-2017, 15:25

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Джаз среща от 16-ти до 18-ти ноември в Русе

Домакини на форума са Милка Трифонова, председател на КРИБ – Русе и кметът на Русе Пламен Стоилов

Вестник  „Стандарт“ и КРИБ  правят в двадесета дискусия от националната кампания „Да! На българската икономика” на тема: Да! На българските региони - РУСЕ

РУСЕ – инвестиционна дестинация. Възможности за регионален икономически растеж.

Транспортна инфраструктура – процедури за концесия на 4 пристанищни терминала -  Зимовник, гр. Русе,  Русе-запад, Русе-изток 1, включващ корабни места от 1 до 8,  и Русе-изток 2, включващ корабни места от 9 до 14.

Летище „Щръклево” – възможности за карго терминал. Помощ от държавата за намиране на инвеститори.

Магистралата Русе – Бяла – Велико Търново – нови възможности за бизнеса в региона и държавни политики за развитие на регионална икономика.

Индустриалната зона на Русе – възможности за развитие.

Работната сила – проблем № 1 за бизнеса в Русе – възможности за решаване на проблема с кадрите в транспортната, строителната, добивната и преработвателната индустрия. Развитие на професионално образование и дуално обучение.

Предложения за промени в Закона за професионалното образование и Кодекса на труда. Препоръки на работодателите.

Държавни политики за заетост и намаляване на безработицата.

Дата: 17 ноември 2017 г.

Място: Русе, Зала „Европа“, Доходното здание

Начален час: 10.00 ч

Краен час: 12.00 ч

Начален час за регистрация: 9.30 ч

Формат на форума: Собственици и/или изпълнителни директори на компании, банки, председатели на работодателски, браншови и синдикални организации,  министри, заместник-министри,  председатели на изпълнителни агенции, представители на законодателната и местната власт, на научните среди.

За участие във форума ще бъдат поканени министърът на транспорта -  Ивайло Московски, министърът на регионалното развитие - Николай Нанков, зам.- министър на образованието и науката, Ивайло Иванов – управител на Националния Осигурителен Институт, Драгомир Николов – изпълнителен директор на Агенция по заетостта, Татяна Пашинова – зам. изпълнителен директор на Агенция по заетостта,  проф. Николай Вълканов – член на УС на КРИБ, който отговаря за регионалните структури на КРИБ, управителят на област Русе - Галин Григоров, кметове от областта.

Домакини на форума са Милка Трифонова, председател на КРИБ – Русе и кметът на Русе Пламен Стоилов.

Транспортът е водещ отрасъл в област Русе. Редица проекти като концесиите на пристанищните терминали, развитието на летище Щръклево, индустриалната зона и градската железница чакат от години своето развитие. То би дало тласък на регионалната икономика, би осигурило заетост и доходи не само на хората в града, но и на цялата област. От своя страна, реализирането на икономически и транспортни проекти не би било възможно без професионално подготвени кадри по браншове.  Макар безработицата в България да достигна исторически ниските нива от 6,7%, липсата на образование остава водеща причина много от младите хора да не могат да си намерят работа. Същевременно липсата на качествено подготвени кадри остава проблем № 1 за бизнеса. В строителната индустрия има глад за 30 000 души, в мехатрониката – за 17 000. Транспортната индустрия е принудена да внася работници.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов