Днес е Световният ден за борба с диабета

Животът

14-11-2017, 12:42

Снимка:

УМБАЛ- Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Болници провеждат кампания за борба с диабета

През януари 1922 г. в Канада д-р Фредерик Бантинг инжектира за първи път инсулин на умиращ от диабет юноша и спасява живота му

На 14 ноември /вторник/ се отбелязва Световния ден за борба с диабета. Във връзка с това за втора поредна година УМБАЛ- Русе извърши безплатни измервания на кръвната захар от 10.00 часа до 13.00 часа във фоайето на Хирургичен блок. Този тип изследване е задължително да се извършва преди консумацията на храна и напитки. Резултатът от изследването излиза за секунди, а тези пациенти, чийто резултат е извън рамките на нормалните показатели са  препращани към Клинична лаборатория за допълнителни изследвания за потвърждаване на резултата.

Световната здравна организация е определила тазгодишната тема на Световния ден за борба с диабета – Жените и диабетът – Правото ни на здравословно бъдеще.

14 ноември e рождената дата на Фредерик Бантинг. Този ден е определен за Световен ден за борба с диабета. През януари 1922 г. в Канада д-р Фредерик Бантинг (14 ноември 1891-21 февруари 1941) инжектира за първи път инсулин на умиращ от диабет юноша - 14-годишния Леонард Томсън, и спасява живота му. Думата „диабет“ е с гръцки произход и означава „преминавам“. Асоциира се със затрудненото преминаване на глюкозата от кръвта към клетките за енергийните им нужди.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов