Губернатор Григоров на конференция „Образование, трудов пазар и бизнес“

Парите

13-11-2017, 12:50

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Преподаватели, докторанти и студенти представят изложба

Той подчерта значението на насърчаването на програмите „Старт на кариерата“, „Студентски практики“ и студентските стажове

Областният управител на област Русе Галин Григоров участва в конференция ма „Образование, трудов пазар и бизнес“. Тя е организирана от Русенски университет „Ангел Кънчев“ и Агенцията по заетостта.

В приветственото си слово областният управител отбеляза, че сред основните предизвикателства пред родната икономика е недостигът на работната ръка. Този факт комбиниран с негативните демографски тенденции поставя на изпитание сигурността на социално-икономическата система на България. Именно поради това е необходимо да се внедрят различни инструменти, които могат да доведат до трайно решение на проблема с недостигащата квалифицирана работна сила. Според Григоров воденото на перманентна държавна политика в тази област би могло да реши проблемите. Като пример той посочи промяната за законовите и подзаконови актове през 2011 г., които улесняват пребиваването на чужденци при заетост по трудов договор за целите на висококвалифицирания труд. Точно този вид получаване на разрешение за работа тип „Синя карта на ЕС“ е гарант за привличането на висококвалифициран трудов ресурс. Областният управител подчерта и значението на насърчаването на програмите като „Старт на кариерата“, „Студентски практики“ и студентските стажове в държавната администрация. По всяка от споменатите програми Областна администрация е била партньор като в същото време извън тях е приемала студенти, доброволно подали заявления.

Конференцията беше открита от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Драгомир Николов. Сред официалните гости бяха  министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, народният представител от 19-ти МИР Русе Светлана Ангелова, председателят на Общински съвет Русе  проф. Христо Белоев, Мариела Личева, директор „Здравни и социални дейности“ към община Русе, ректорът на Русенския университет проф. д-р Велизара Пенчева, изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева и президентът на Двустранната търговска камара България – Румъния Дору Драгомир.   



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов