„Медика” обсъжда с деца смисъла на добротата и лекарската професия

Животът

13-11-2017, 11:16

Снимка:

УМБАЛ „Медика Русе“

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лечебни заведения „Медика” започват инициативата „Родителско кафе“

Световният ден на добротата се отбелязва всяка година на 13-ти ноември

1998 г., когато като съглашение между благотворителни организации от всички краища на света е създадено Световното движение за доброта. Този неофициален празник подтиква хората да са добри един към друг и да разпръскат щастие, веселие и мир чрез доброта.

 

От ранна детска възраст, общество и родители започват да ни говорят за добротата и да ни подготвят за съжителството с останалите. „Беше ли добър днес?“, е често задаван въпрос.

 

Добротата, считана за една от най-големите ценности според повечето общества и религии е акт на съпричастност, внимание и състрадателност към другите хора и живите същества като цяло. Тя, добротата, има много измерения, от това да не пречиш на другите, до това да спасяваш живот.

Именно за добротата и човеколюбието с ученици от 1-ви клас от СУ „Йордан Йовков“ в  клуб „Дружба“ към ОС на БЧК – Русе ще говорят  д-р Красимира Йорданова и старшата медицинска сестра Дарина Баркова  от отделение по Съдова хирургия към УМБАЛ „Медика Русе“ на 13-ти ноември – Световният ден на добротата. Специалистите ще споделят с децата защо са избрали именно тези професии и как ежедневните актове на милосърдие осмислят живота им. Лекар и медицинска сестра са професии, отдадени на грижата за другите. Сами по себе си теса акт на себеотдаване, а проявата на съпричастност и лично отношение към всеки пациент са сред водещите принципи в практиката на специалистите от Лечебни заведения „Медика“. 

Предвидено е в беседата да бъде засегната и темата за всекидневните битки, които водим, раздразнението на тълпата, шума на съседското куче, грубата контрольорка в автобуса и други. Всички тези стресови ситуации черпят от енергията, която може да се вложи в добри дела.  Как можем да се надяваме да имаме мирен свят, когато не сме в състояние да създадем мир в нашия собствен живот? Фокусираме се върху негативното, създаваме стрес и враждебност. Отдаваме значение на нещата, които нямаме, създаваме чувства на липса и неудовлетвореност. Какво ще стане, ако се съсредоточим върху добрите неща в  живота и бъдем благодарни за това, което имаме, вместо да бъдем нелюбезни или раздразнени за това, което нямаме?

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)