Тай чи школата на“ Калагия“ Русе остави без дъх практикуващи на семинар в Швейцария

Спорт

11-11-2017, 09:00

Снимка:

Спортен клуб "Калагия"

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Асоциация СК „Калагия“ и Клуб по ушу и тайчи към ОМД отново с Купата за най-титулуван отбор

Близо 300 участници от цяла Европа споделиха в топла и приятелска атмосфера страстта си към тай чи

Спортен клуб "Калагия" и Клубът по ушу при Общински младежки дом – Русе, под вещото ръководство на основателя и главен треньор-учител Мария Неделчева, гостува на традиционната международна среща Tai Chi Tcho  в швейцарския град Шо дьо Фон между 27 и 29 октомври 2017 г. В програмата на събитието участваха майстори-учители от 23 европейски страни, които проведоха 46 семинара по тайчи, цигун, вътрешни стилове и др.  Двукратният европейски шампион по тайчи и ушу Мария Неделчева проведе семинари по тайчи меч като  учител по покана лично на организатора на срещата г-жа Корнелия Грубер (на снимката по-долу с Мария Неделчева), секретар на Европейската федерация по тайчи и цигун, майстор-учител и създател на местния клуб по тайчи. 

Този уникален шанс за русенската група от десет души е благодарение на международния авторитет на русенския специалист Мария Неделчева и дългогодишните  отлични отношения между  Неделчева и Грубер, както и с пълната подкрепа на швейцарската страна. Освен специалното място, което домакините бяха отредили за българските гости, по време на международната среща, те бяха подготвили и специална програма за тях, която включваше посещение и на няколко забележителности в региона на кантон Нюшател, където се намира Шо дьо Фон. 

Самото събитие бе организирано по един подреден и с внимание към детайла начин. Домакините се бяха постарали да осигурят освен богата програма с разнообразни обучителни модули, подходящи за различни нива и възрасти, така и време за общностни срещи за опознаване, дискусии, установяване на взаимни контакти. 

Г-жа Грубер е една изключителна жена, успяла да събере на едно място близо 300 участници от цяла Европа, които да споделят в топла и приятелска атмосфера страстта си към тай чи. Поради тази причина гражданите на Шо дьо Фон предлагат нейната кандидатура за наградата Мадам Натали. 

Още първата вечер в петък, гостите бяха посрещнати с топла супа от тиква и уникална украса на Maison de peuple (Народен дом), като за целта бе поканен готвач, специалист в приготвянето на вегетариански ястия от северна Германия, а украсата от живи клонки, салфетки и свещи направена лично от учениците на г-жа Грубер. 

Интерес към семинарите на г-жа Мария Неделчева, посветени на работата с меч, проявиха участници от различни държави и с различно ниво на подготовка, но всички останаха очаровани от наученото, и изразиха благодарност към г-жа Неделчева за прекрасната изтънчена демонстрация. На един от семинарите присъства и самата Faye Li Yip, чието семейство повече от 100 години са майстори, автори и изследователи по Тай чи чуан и Ушу традиционни стилове. Самата тя преподава също този стил с мечове и се смята за законодател в тази област. Г-жа Фей Йп с удоволствие сподели своя опит с участниците в семинара.

 

През втората вечер на международното събитие, освен вкусната храна, гостите и участниците имаха възможност да се насладят и на демонстрации на различните учители и школи, дошли на срещата. Русенци отново бяха гвоздея на програмата, като смесиха традиционни тай чи техники с българско народно хоро. Г-жа Неделчева представи и мини мим спектакъл, част от общото представяне на българската група, с което още повече изненада и впечатли международната публика. 

В края на празника всички участници се хванаха на традиционното българско право хоро и големия салон на залата се изпълни с дълга редица от хора, сръчно пристъпващи в ритмите на българската народна музика.  

Българската група остана още няколко дни след края на събитието, за да се наслади на красотите на планинската страна. Домакините в лицето на г-жа Грубер и нейни ученици организираха посещение на съседния град Нюшател, столица на кантона, където разказаха историята на града и показаха най-важните му забележителности, вкл. фабриката за шоколад на Сушард.  

Бе посетен и близкия връх Le Soliat на планината Жура, откъдето се разкриваше неповторима гледка към околностите и към Алпите, както и естествен циркус с дълбочина от 150 метра, образуван под въздействие на ерозия от водата. 

В края на своето пътуване, последния ден бе отреден на един от градовете със световно значение Женева, които групата също посети с удоволствие преди да се отправи към България. 

В знак на уважение към домакините от Швейцария, русенската група бе подготвила множество изненади – традиционни български сувенири като продукти с розово масло, картина с изглед от Русе, традиционна българска риза за г-жа Грубер, и разбира се българска ракия, която носи вкуса на родината. Бе отправена и най-топла покана към г-жа Грубер да посети отново Русе и България, заедно със своите ученици, в най-близко бъдеще.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов