Обсъдиха зимната готовност в Русенска област

Новините

10-11-2017, 13:02

Снимка:

Пресцентър Областна управа-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Незаконното запасяване с дърва за зимата вече започна

Налице е необходимата финансова обезпеченост, осигурени са нужните материали и техника

Областният управител на област Русе Галин Григоров проведе второ съвещание с членовете на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния и общинските щабове, кметовете на общини и ръководителите на ведомства и организации, имащи отношение по подготовката на област Русе за зимен сезон 2017-2018 г.

Целта беше да се предвидят мерки за осигуряване на нормални условия за живот и работа на населението и инфраструктурата при утежнена зимна обстановка. Направи се преглед на подготовката на областта за новата зимна кампания и  се провери изпълнението на приетите решения на проведеното предишно съвещание.  

Григоров запозна присъстващите с постъпилата в Областна администрация Русе информация за изпълнението на взетите решения от проведеното първо заседание.

Областният управител отбеляза, че областната администрация е изготвила доклад за подготовката на областта за работа през зимен сезон 2017 г., който вече е изпратен в Министерството на вътрешните работи.

След изслушване на докладите на осемте общини и на всички институции,  стана ясно, че се предприемат необходимите мерки за реагиране при екстремална зимна обстановка на територията на областта. Налице е необходимата финансова обезпеченост, осигурени са нужните материали, техниката е проверена и в изправност.

По-сериозно притеснение беше изказано от представителя на община Ценово за снегопочистването на пътните участъци Ценово – Свищов и Ценово – Пиперково. Областният управител пое ангажимент да проведе среща с областния управител на Велико Търново по този така наболял проблем. 

Към момента в общините Две могили, Иваново и Ценово текат процедури по сключване на договори с предмет на дейност – снегопочистване и/или зимно поддържане на общинските пътни мрежи, които ще бъдат финализирани през месец ноември. Общините Бяла и Борово имат налични договори до края на календарната 2017 г.

За поддържане на Републиканската пътна мрежа „Споразумителни протоколи“ с Областно пътно управление са сключени от общините Бяла, Борово, Сливо поле и Две могили. Община Русе е в етап на споразумение за съвместно финансиране зимното поддържане на входно-изходните участъци от републиканската пътна мрежа в чертите на град Русе.

Налични са и действащи договори за зимно почистване в зоната на ГКПП „Дунав мост“.

На днешното съвещание беше взето решение кметовете на общините Две могили, Иваново и Ценово след сключване на договори с предмет на дейност – снегопочистване и/или зимно поддържане на общинската пътна и улична мрежи, да предоставят копия на същите в Областна администрация Русе в срок до 21.11.2017 г. Кметовете на общините Бяла и Борово е необходимо да представят копия на договорите до края на календарната 2017 г.

Прие се решение кметовете на общините Бяла, Борово, Иваново, Две могили и Ценово, след сключване на договори с предмет на дейност – снегопочистване и/или зимно поддържане на общинската пътна и улична мрежа, да създадат организация за проверка готовността на договорената снегопочистваща техника. Необходимо е акцентът да бъде поставен върху техническите възможности на фирмите за изпълнение на договорните задължения и евентуално дублиране на машини на едни изпълнители по различни договори. Копия на протоколите от извършените проверки трябва да бъдат представени на хартиен и елелектронен носител в Областна администрация Русе.

Директорът на ОД на МВР – Русе и директорът на РДПБЗН – Русе трябва  да създадат организация за своевременно уведомяване на Регионалното управление по образование – Русе при усложняване на пътната обстановка с цел гарантиране безопасността на автобусите, превозващи учащи при екстремални зимни условия.

         



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов