Приоритет е налагането на Русе и региона като туристически център

Мисия

10-11-2017, 11:34

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Н. Ангелкова: България е отлично място за инвестиции в туризма

И в национален и в международен аспект

Работата на експертите от звено „Туризъм“ през 2017 г. бе изцяло ориентирана съгласно нуждите на туристическите субекти в Община Русе. Утвърждаването на Русе и региона като туристически център в национален и международен аспект остана приоритет, като през годината основната цел бе изграждането и развиването на нов туристически продукт – културен, винен и кулинарен туризъм в партньорство с местни винопроизводители, професионални сдружения като „Клуб на професионалните готвачи“, „Съюз на хотелиерите и ресторантьорите в гр. Русе“, туристическия бизнес, културните институти, Професионалната гимназия по туризъм гр. Русе, както и Дунавската задруга на художествените занаяти.

 

Звеното работи за популяризиране на туристическите обекти в община Русе, като привлекателно място за бизнес и туризъм. Регионът бе успешно представен на Международни туристически изложения, ориентирани към българския пазар както в страната, така и в чужбина. В края на 2016 г. Община Русе бе отличена с диплом за изключителен принос за развитие на България като целогодишна туристическа дестинация на Черноморски туристически форум в гр. Варна.

 

През 2017 г. Община Русе бе успешно представена на следните международни туристически борси и изложения:

 

Международно туристическо изложение в гр. Белград, Сърбия през м. февруари 2017 г.;

Международно туристическо изложение в Берлин, Германия през м. март 2017 г.;

Международно туристическо изложение в гр. Будапеща, Унгария през м. март 2017 г.;

Международно туристическо изложение в гр. Букурещ, Румъния през м. февруари 2017 г.;

Община Русе популяризира туристическите си обекти и на най-големите изложения в страната, ориентирани към българския пазар:

– „Ваканция и СПА експо” – през м. февруари 2017 г.;

– Международно туристическо изложение „Културен туризъм” в гр. Велико Търново през м. април 2017 г.

По време на международните туристически борси и изложения, представители от Община Русе акцентираха възможностите за целогодишен туризъм и културно – историческите фактори, създаващи завършен продукт, които Русе и региона предлагат. Създадоха се контакти с представители на туроператорския и на рекламния бизнес, както и с представители на други местни администрации.

 

Община Русе взе участие и в работни срещи и конференции с представители на туристическия бранш и други свързани с тях организации:

– Община Русе бе представена на международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм в гр. София през м. ноември 2016 г.;

– Българо – румънски форум на тема „Дълга ваканция или кратки пътувания – добре дошли в България през цялата година“ в гр. Букурещ през м. март 2017 г.;

– Участие на Община Русе в Трета национална конференция „Опознай културното наследство“ в гр. Елена през м. май 2017 г.;

– Участие на Община Русе в Постоянна секторна комисия в областта на туризма и околната среда през м. юни 2017 г.;

– Участие на Община Русе в кръгла маса на тема: Разработване и промоциране на съвместен културно-исторически туристически продукт: Маршрут „Римска граница на територията на трансграничния регион Румъния – България“ през м. февруари 2017 г.

 

Успешно продължава да се организира туристическото изложение „Уикенд туризъм” и Фестивала на туристическите забавления и анимации и през 2017 г. Тези събития влязоха трайно в Националния туристически календар и всяка година през месец май Община Русе посреща като домакин изложители, представители от рекламния и туристическия бранш, хотелиери, ресторантьори, аниматори и занаятчии от всички краища на България. Успешното взаимодействие между местна администрация и Министерство на туризма позволиха русенското туристическо изложение и фестивала да се превърнат в обогатени и желани събития за бизнес средите и българските общини. Тазгодишното русенско изложение се класира на престижното второ място по посещаемост и интерес след Софийската борса „Ваканция и Спа експо“ 2017 г, изпреварвайки градовете Велико Търново и Варна. През тази година взеха участие над 163 участници и организации, като бяха включени нови инициативи, сред които „Фестивал на Дунавската кухня“, който възроди и презентира кулинарния туризъм в Дунавския регион и опознавателната игра „На лов за истории – записките на един пътешественик в Русчук“, която помогна на участниците да научат повече за Русе. На 11 май, в зала „Европа“ се състоя среща-дискусия с представители на Министерството на туризма на тема „Туристически район от Дунав – учредяване и възможности за развитие“ и амбицията на организаторите беше Седмицата на Дунавската кухня да допринесе за развитието и утвърждаването на един нов целогодишен туристически продукт.

 

Продължава да се налага успешно новият модерен и привлекателен имидж на дестинацията, като се отпечатват нови рекламни дипляни и брошури, нови туристически карти и др., които се предоставят на местните обекти за настаняване на територията на Община Русе, както и на гости и жителите. Гр. Русе е рекламиран и в специализирани туристически пътеводители на България на български език, Пътни карти на България на английски език, туристически издания и пътеводители- Българските символи „България – Богатството на българските региони“; участва се в производството и реализацията на филм „България – Богатството на българските региони“. Туристическият потенциал на Община Русе е представян и в списания и вестници като сп. „Вагабонд“ – двуезично на английски и български език, разпространявано на борда на чартърни авиокомпании, дипломатически представителства и службите за търговско-икономически връзки. Като част от маркетинговата и рекламна кампания на Община Русе, четири рекламни пана украсяват българското посолство в Париж. На тях са представени емблематичните за Русе и региона културно-исторически забележителности.

 

В края на 2016 г. Община Русе спечели приза на Министерството на туризма в „Годишни награди за туризъм“ за „Община на 2016 г. за културно-исторически туризъм“.

 

Регулярно се публикуват статии, информация за събитията в уеб базирани издания и пътеводители, подпомагат се местни издания с туристическа и събитийна информация, поддържа се и специализирания туристически портал www.visitruse.info.

 

И през 2017 г., традиционно, Община Русе в лицето на ОП „Русе Арт“ организира Русенския карнавал, превърнал се в чакано събитие за над 20 хил. гости и граждани. Тази година той се проведе под мотото „Цветни ритми” и за пореден път събра хиляди празнуващи – над 1 100 участници от Русе и областта, София, Велико Търново, Горна Оряховица, Плевен, като имаше и международно участие от Испания, Италия, Португалия, Гърция, Молдова и Румъния се включиха в пъстрото събитие.

Утвърди се успешно и ежегодното събитие „Дунавски Лимес – годишни награди на Община Русе в сферата на туризма”, целящо да отличи всички участници в туристическия бранш, които полагат усилия за създаването на атрактивен туристически продукт, чрез насърчаването на добри и иновативни практики в Русе и региона.

Туристическото изложение „Уикенд туризъм“ и „Фестивал на туристическите забавления и анимации“ продължават да се развиват, влизайки трайно в Националния туристически календар. Всяка година през  май, Община Русе посреща като домакин изложители, аниматори и занаятчии. Активната туристическа политика на Община Русе се радва и на изключителната подкрепа на изпълнителната власт. Успешното взаимодействие между местна администрация и Министерство на туризма позволиха русенското туристическо изложение и фестивал да бъдат обогатени и желани събития за бизнес средите и българските общини.

Туристическият информационен център, който предоставя на гражданите и гостите на града информация за туристическите обекти и богатия културен афиш в Община Русе. Средно годишно туристическият център обслужва около 8 000 посетители.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов