Представиха градовете, които ще приемат двубоите от Световното първенство по волейбол през 2018-а година

Спорт

07-11-2017, 17:51

Снимка:

БФВолейбол

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обявяване на градовете домакини на Световното първенство по волейбол (галерия)

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев подчерта, че Световното първенство е най-голямото събитие в спортния календар за 2018 година

Градската художествена галерия в София прие официалното представяне на градовете-домакини у нас, които ще приемат двубоите от Световното първенство по волейбол през 2018-а година. Шампионатът на планетата ще се проведе в България и Италия от 10-и до 30-и септември. Двете страни ще си партнират отново след 2015-а година, когато впечатлиха световната волейболна общественост с блестящата организация на Европейското първенство. На събитието присъстваха президентът на БФВолейбол Данчо Лазаров, президентът на Европейската конфедерация по волейбол и вицепрезидент на международната федерация Александър Боричич, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, президентът на Италианската федерация по волейбол Пиетро Бруно Катанео, вицепрезидентът на БФВолейбол Любо Ганев, кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на Русе Пламен Стоилов, и зам. кметът на Варна Коста Базитов. Сред специалните гости бяха и редица именити волейболни личности.
Първи приветствено слово отправи домакинът на събитието - президентът на БФВолейбол Данчо Лазаров.
„Няколко са факторите за спечелване на домакинството на Световното първенство през 2018 година. Главна заслуга има прекрасният ни отбор и страхотните фенове, които го подкрепят. Също така огромна роля изигра добрата спортна база, изградена в последните години. Защото един такъв престижен форум не може да се проведе в една зала, а са необходими поне три или четири големи спортни съоръжения. Именно в последните години те станаха факт. Искам специално да благодаря на българското правителство, което оказа важна подкрепа и лично на Премиера Бойко Борисов за неговата изключителна съпричастност към каузата“.
Кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, която бе съдомакин на церемонията заяви, че домакинството на Световното първенство съвпада с определянето на София за Европейска столица на спорта. Тя благодари на Министър Кралев и на Българската федерация по волейбол.
„Това е огромна възможност за София, нейните  жители и за любителите на волейбола. След Европейското първенство през 2015 година значително се увеличи броят на спортуващите у нас. Тези две събития ще допринесат за реализирането на нашата специална програма, насърчаваща хората да спортуват“.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев подчерта, че Световното първенство е най-голямото събитие в спортния календар за 2018 година.
„За разлика от Световното първенство у нас преди четиридесет и осем години сега мащабите са много по-различни. Радвам се, че Международната федерация оцени нашите мащабни усилия в последните години за развитие на спорта в България. Спечелването на домакинството е своеобразен венец в политиката на държавата за спорта и изграждане на модерна спортна база“.
Вицепрезидентът на Международната федерация и президент на ЦЕВ Александър Боричич заяви, че желанието на ФИВБ е било да се внесе нещо ново в организацията на Световни първенства и пионери в това отношение ще бъдат България и Италия.
„България и Италия вече се доказаха като отлични домакини на Европейското първенство през 2015 година. Уверен съм, че отново ще се справят по същия начин и на Световното през 2018-а. Смятам също, че това няма да бъде последният път, в който две държави са домакини на Световно първенство“, заяви Боричич.
„Разбира се, че домакинството на толкова голям спортен форум е огромна възможност за всички градове-домакини. Русе е един от най-красивите градове в България и аз съм уверен, че през 2018-а ще се докаже като добър организатор на спортни събития от най-висок ранг“, коментира кметът на Русе г-н Пламен Стоилов.
„Направихме възможно най-добрия избор с Русе, Варна и София за домакини на Световното първенство. Тези три града са доказали, че могат да организират събития от най-високо ниво и аз съм уверен, че организацията отново ще бъде на най-високо ниво“, коментира вицепрезидентът на БФВолейбол Любо Ганев.
„Варна е готова да бъде домакин на Световното първенство по волейбол. Зад себе си ние имаме огромни традиции и история с организирането на големи спортни събития. Уверени сме, че организацията отново ще бъде отлична. Националният отбор започва участието си там, а всички знаем колко сериозна е подкрепата на страхотната варненска публика, която винаги застава зад отбора. Мисля че с помощта на феновете в Двореца на културата и спорта волейболистите ни ще направят перфектния старт към едно незабравимо световно първенство“, сподели пък заместник кметът на Варна Коста Базитов.
„България и Италия вече доказаха на световната волейболна общественост, че могат да са отлични домакини по време на Европейското първенство през 2015-а година. Сигурен съм, че и през 2018-а отново ще бъде така“, добави президентът на Италианската федерация по волейбол Пиетро Бруно Катанео.
Градовете у нас, които ще приемат срещите от най-големия волейболен форум са Варна, Русе и София. Българският национален отбор ще започне участието в група от шест отбора във Варна, където ще домакинства в зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта. Надпреварата в другата група от шест отбора в България ще се състои в невероятната „Булстрад Арена“ в Русе. През това лято дунавският град се доказа като отличен организатор по време турнира от Световното Гран при за жени, а през следващата година феновете на волейбола отново ще имат възможност да гледат волейбол на най-високо ниво. Отборите, които продължат за втората фаза на шампионата от Варна и Русе ще се срещнат в „Арена Армеец“ в София и във Варна, за да излъчат част от финалистите на шампионата. По време на събитието бяха представени специалните лога на градовете-домакини. Водещите на церемонията, известните спортни журналисти Илия Илиев и Йоана Гочева, запознаха присъстващите и с интересни подробности за трофея, с който ще бъде коронясан следващият световен шампион.  
Към момента са ясни 22 от общо 24-те страни, които ще участват на Световното първенство през 2018-а година. Това са България, Италия, Полша, Франция, Холандия, Словения, Русия, Сърбия, Финландия, Япония, Австралия, Белгия, Бразилия, Иран, Китай, Аржентина, САЩ, Доминиканска република, Канада, Тунис, Египет и Камерун. Последните два участника ще станат ясни на 12-и ноември, когато ще завърши финалната квалификация в Зона НОРСЕКА. Следващото голямо събитие, което ще се проведе във връзка със Световното първенство е официалната церемония по тегленето на жребия, която ще се състои на 30-и ноември във Флоренция.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)